Microsoft investeşte în senzori de imagine cu suprafaţă concavă, pentru telefoane mobile cu abilităţi de cameră foto DSLR

Un nou tip de senzor optic, produs al diviziei Microsoft Research, promite să apropie calitatea imaginii obţinută prin camera foto a telefonului mobil de nivelul unui aparat foto DSLR, îmbunătăţind focalizarea şi sensibilitatea la lumină.

Purtând numele Project Vermont, sistemul presupune înlocuirea senzorului optic de tip plat cu unul concav, al cărei formă urmează direcţia naturală de propagare a luminii trecută prin lentilele camerei foto. Păstrând unghiul de cădere a luminii perfect perpendicular pe toată suprafaţa senzorului optic, captarea luminii devine mai eficientă, rezultând poze cu o iluminare mai uniformă decât este posibil în prezent. Totodată, senzorul concav evită defocalizarea imaginii către margini şi nu necesită corecţii pentru geometrie la nivel de software, îmbunătăţind dramatic claritatea pozelor rezultate.

Aflat la stadiu de prototip, primul senzor optic curbat suficient de mic pentru a fi instalat în camera foto a unui smartphone demonstrează deja performanţe superioare unui aparat Canon 1Ds DSLR, în privinţa clarităţii şi uniformităţii imaginii. Potrivit echipei de cercetători, noul senzor optic oferă imagini mai clare decât orice model comercial de cameră foto, echipată cu lentile similare şi viteză a obturatorului.

Foarte important, metoda de fabricaţie presupune folosirea senzorilor CMOS de tip convenţional, adaptaţi la forma dorită folosind un procedeu de formare ce poate fi implementat la scară largă. Astfel, viitorul în care vom avea telefoane mobile cu ecran şi camere foto de tip curbat ar putea fi destul de aproape.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat