Nikon D3 schimbă standardele în DSLR

23.08.2007
Nikon D3 schimbă standardele în DSLR
Un Performer

Aşa cum am mai zis, D3 este o cameră care impune noi standarde, iar acest lucru se face prin dotări, şi cum toată lumea vorbeşte despre HD, şi Nikon mizează pe acest aspect. Alături de ecranul de rezoluţie mare, de aproape 1 MP, la capitolul HD intră şi portul HDMI, prin care pot fi vizualizate imaginile direct pe un televizor de înaltă definiţie.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice avansate, D3 este la fel de impunător: 51 de puncte de autofocus, timp de pornire de 0.12s, Spot metering 1.5%, compensarea expunerii cu +/-5EV, timp de expunere între 30-1/8000s alături de Bulb şi garantarea funcţionării aparatului pentru 300.000 de cadre.

D3 include o facilitate nouă care se ocupă de calcularea expunerii, Scene Recognition System. Aceasta are la bază un un senzor CCD de 1005 pixeli cu care aparatul calculează mai eficient balansul la alb şi restul parametrilor de expunere (metering).

Nikon a dotat camera cu mai multe funcţii de influenţare a imaginii finale: 7 niveluri de Sharp, 5 de contrast, 3 de luminiozitate, 5 de saturaţie şi 5 de HUE. Ca la aproape orice aparat foto DSLR sunt prezente modalităţile de salvare în spectrul de culoare sRGB sau AdobeRGB.

În ceea ce priveşte stocarea sunt destule de spus despre D3. Probabil cel mai important aspect este prezenţa a două sloturi de carduri CF. Ambele lucrează la viteze de aproximativ 45 MB/s (UDMA), viteze absolut necesare pentru fotografierea în rafală, mai ales dacă se foloseşte facilitatea de 9 cadre pe secundă. D3 poate salva imaginile în mai multe formate: NEF (RAW proprietar Nikon), NEF şi JPEG, JPEG, dar şi TIFF.

Solid înseamnă rezistent

Un D3 numai un finuţ nu este cu ale sale 1.390g (inclusiv cu acumulator). Dar nici nu trebuie să fie finuţ, ci un sportiv de anduranţă, iar Nikon chiar asta a făcut. A ascuns totul în spatele unei carcase construită dintr-un aliaj de magneziu, rezistentă la condiţii de lucru vitrege: umezeală, praf, căldură şi friguri excesive. Cel puţin aşa declară Nikon, până la proba contrarie, luăm afirmaţia ca fiind adevărată. Iar despre butoane, Nikon vorbeşte numai de bine, la fel de rezistente ca şi restul carcasei.

Sistemul de montaj al lentilelor este cel obişnit la majoritatea modelelor Nikon precedente: Nikon F cu contacte AF.

Nikon D3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News