Olympus XZ-10 – compacta premium cu obiectiv luminos

26.08.2013
Olympus XZ-10 - compacta premium cu obiectiv luminos

Piaţa camerelor foto compacte este în scădere de mai mulţi ani. Smartphone-urile au atacat-o serios, utilizatorii fiind mulţumiţi de multe ori de rezultatele oferite de dispozitivul multifuncţional. În mod special camerele foto ieftine nu mai sunt atractive deoarece singurul lucru pe care-l oferă în plus faţă de un telefon este obiectivul cu zoom optic. Segmentul pe care mizează acum producătorii este cel al aparatelor foto compacte premium, din care face parte şi Olympus XZ-10. Vom vedea în continuare cu ce ne-a încântat acest dispozitiv şi de ce a fost o plăcere să-l folosim.

Olympus XZ-10 - compactă premium cu o construcţie de calitate

Construcţie

Producătorul nipon nu a făcut rabat la calitatea construcţiei. Carcasa aparatului este construită în mare parte din aluminiu. Deşi pare diferenţiat şi este construit din cauciuc, grip-ul este modest. Mă întreb dacă ar fi fost vreo problemă de ergonomie dacă l-ar fi adus la nivelul obiectivului închis. Ar fi putut să-l îngusteze puţin pentru ca degete să aibă loc între el şi inelul din jurul obiectivului. Pe spatele lui Olympus XZ-10 mai găsim o zonă cauciucată pentru sprijinirea degetului mare, însă butoanele şi rotiţa nu pot fi folosite dacă susţineţi aparatul cu o singură mână.

Ecranul aparatului este sensibil la atingere, însă nimic nu trădează acest lucru. În dreapta lui avem o dispunere clasică a butoanelor. Ele par mici, însă pot fi apăsate precis chiar şi de cei care au degetele mai mari. Pe panoul superior al lui Olympus XZ-10 găsim un blitz ascuns, microfoanele pentru filmare, butonul de pornire, declanşatorul cu inel pentru zoom şi rotiţa cu modurile de funcţionare. Pe latura cu grip-ul, în spatele unui capac se află cei doi conectori ai aparatului. Unul este de tip micro HDMI. Cel de-al doilea este folosit pentru transfer de date şi încărcare. În pachet se găseşte un cablu USB compatibil. Avem însă o mică problemă cu el.

Olympus XZ-10 - ecranul de 3” este sensibil la atingere

Apreciez faptul că Olympus XZ-10 nu necesită un încărcător special pentru acumulator. Din păcate, producătorul tot te face dependent de accesoriile sale. Cablul USB din pachet are o mufă specială la celălalt capăt. Dacă l-ai pierdut, va trebui să cumperi altul identic. Într-o excursie, departe de magazine de profil, aceasta nu este un scenariu plăcut. Încărcătorul cu mufă USB din pachet oferă curentul standard pentru standardul 2.0, adică 500 mA.

Specificaţii

  • Senzor: 12 MP, 1/2.3”, CMOS
  • Rezoluţie foto: 4032×3024
  • Procesor de imagine: TruePic VI
  • Valori ISO: 100-6400
  • Obiectiv: 26-130 mm (echivalent 35 mm), F1.8-2.7, zoom optic 5x
  • Stabilizarea imaginii: pe senzor
  • Focalizare: contrast, 35 puncte
  • Fotografie în rafală: 5 fps
  • Ecran: 3”, 920k puncte, sensibil la atingere
  • Înregistrare video: 1920×1080, 30 fps, MOV, 29 min
  • Card: SD/SDHC/SDXC UHS-I, compatibil Eye-Fi
  • Baterie: 925 mAh, 240 cadre
  • Dimensiuni: 102,4 x 61 x 34,3 mm
  • Greutate: 221 g

Olympus XZ-10 - blitzul este activat automat

Dotări

Olympus XZ-10 pare să fie o versiune puţin mai accesibilă a lui XZ-2. Acesta din urmă vine cu un senzor mai mare, de 1/1.63” şi cu o rezoluţie de doar 10 MP. Senzorul lui XZ-10, mai mic şi cu mai mulţi pixeli, va fi astfel uşor inferior la capitolul calitatea imaginii. Comparat însă cu ce oferă piaţa la momentul actual, adică 18 MP sau 20 MP pe acelaşi senzor, XZ-10 va ieşi în avantaj. Obiectivul foarte luminos este un alt punct forte al aparatului. El va ajuta utilizatorul să folosească timpi de expunere mai mici sau valori ISO mai mici în scene cu lumină redusă.

Olympus XZ-10 vine cu două facilităţi de la superbul OM-D. Procesorul de imagine este acelaşi, dar sistemul de stabilizare prin mişcarea senzorului este diferit. Dacă la mirrorless-ul premium el funcţiona pe cinci axe, în cazul de faţă este limitat la două. Pe parcursul perioadei de test am căutat în meniuri o opţiune pentru HDR. Nu am găsit-o, însă pagina oficială a aparatului m-a anunţat că există o scenă cu setări predefinite, numită Backlight HDR. Imaginea realizată este rezultatul mai multor cadre combinate, scena fiind recomandată pentru pozele în care subiectul se află cu spatele la o sursă de lumină puternică. Ea funcţionează şi în alte situaţii, însă utilizatorul nu are niciun control asupra parametrilor imaginii.

Am menţionat pe lista de specificaţii că ecranul lui Olympus XZ-10 este sensibil la atingere. Vă întrebaţi poate la ce foloseşte asta, atâta timp cât sunt disponibile toate butoanele şi rotiţele necesare controlului său. Prima utilitate pe care am descoperit-o a fost focalizarea manuală. Este mult mai uşor să atingi pe ecran zona dorită decât să mişti cu butoanele direcţionale un pătrat verde. În plus, atingerea ecranului poate fi folosită şi pe post de declanşator. Alegi punctul de focus şi aparatul face poza imediat.

Olympus XZ-10 - detaliu cu bateria şi cardul

Am crezut că ecranul tactil mă poate ajuta şi la vizualizarea rapidă a pozelor. Este drept că se poate naviga prin ele cu gesturile clasice de pe smartphone, însă mărirea lor sau vizualizarea mai multor imagini pe ecran nu este posibilă cu pinch-and-zoom. Trebuie să apeşi două butoane virtuale de la baza ecranului şi renunţi imediat la idee, având alături butoanele fizice. Mai mult, ajustarea parametrilor fotografiei nu se poate face cu ajutorul ecranului.

Cele mai multe compacte de top lansate în ultima perioadă vin cu modul WiFi. Olympus XZ-10 nu se laudă cu aşa ceva. Nu consider că aceasta este o facilitate împământenită şi nu voi taxa aparatul pentru lipsa ei. Ştiu că mulţi utilizatori nu o folosesc. Ca o alternativă, XZ-10 oferă suport pentru carduri SD Eye-Fi, cu modul WiFi integrat.

Calitatea imaginii

Per ansablu, cei care vor achiziţiona acest aparat se vor bucura de poze de calitate, specifice însă segmentului compact. Un senzor atât de mic nu poate face minuni şi asta se vede atunci când imaginea este analizată la dimensiune nativă. La valori ISO mici pozele sunt clare, cu detalii bine redate. Aşa cum vom vedea mai jos, artefactele de procesare apar destul de repede în timp ce creştem valorile ISO, din cauza zgomotului de imagine. Aberaţiile cromatice sunt ca şi înexistente, iar la distanţa focală minină se pot observa câteva zone soft pe marginile cadrului. Ele nu sunt însă deranjante.

ISO 100, F8.0, 1/320 s ISO 100, F4.5, 1/1000 s
ISO 200, F2.3, 1/160 s ISO 200, F3.5, 1/400 s
ISO 100, F1.8, 1/2000 s ISO 100, F1.8, 1/100 s

Obiectivul luminos al lui Olympus XZ-10 are oferă două avantaje importante. În primul rând, cu el pot fi realizate poze destul de bune noaptea şi în interioare slab iluminate. Acolo unde există o sursă de lumină artificială, aparatul va profita de ea. Dacă forţaţi deschiderea maximă a diafragmei pe timpul zilei, veţi putea obţine imagini cu un fundal foarte înceţoşat, un efect foarte plăcut pe care alţi producători îl realizează artificial prin postprocesarea pozei.

ISO 400, F2.8, 1/400 s ISO 800, F3.5, 1/400 s
ISO 400, F2.8, 1/320 s ISO 400, F3.5, 1/500 s
ISO 800, F1.8, 1/15 s ISO 1600, F1.8, 1/30 s

Test ISO

Comparând testul ISO al lui Olympus XZ-10 cu cel al altor compacte de pe piaţă, este foarte clar faptul că există o diferenţă semnificativă de calitate. Ea este dată în mod special de faptul că senzorul lui XZ-10 are mai puţini pixeli, iar procesorul de imagine reuşeşte să interpreteze mai bine informaţia oferită de ei. Mai mult, aparatul poate salva imaginile în format RAW, iar utilizatorii mai pretenţioşi vor avea posibilitatea să se joace mai mult cu setările pentru zgomotul de imagine.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400  

La ISO 100 şi ISO 200, imaginea este curată, fără artefacte de procesare uşor vizibile. O uşoară granulaţie începe să apară la ISO 400, iar şi aceasta este o valoare ce va oferi o poze cu o calitate excelentă. La ISO 800 algoritmii de procesare acţionează mai puternic pentru a atenua zgomotul de imagine şi detaliile încep să fie uşor afectate. Dacă doriţi să obţineţi imagini cât mai bune în lumină redusă, folosiţi această valoare. Imaginea se strică destul de mult la ISO 1600, detaliile fiind foarte afectate. Utilitatea ei scade foarte mult în practică. Apreciem faptul că la ISO 3200 pot fi încă observate unele detalii, însă calitatea imaginii per ansamblu este prea scăzută pentru a fi luată în seamă această valoare. Despre ISO 6400 nu mai are rost să spunem ceva.

Înregistrare video

Cu setările maxime de calitate, Olympus XZ-10 filmează la rezoluţie full HD cu 20 Mbps. Compresia se face cu codec-ul H.264, iar fişierele sunt salvate în container MOV. Calitatea imaginii este bună, însă pot fi observate unele artefacte de compresie. Sistemul de stabilizare a imaginii este destul de eficient, dar pare să fie puţin depăşit atunci când este folosită distanţa focală maximă a obiectivului.

Alte aspecte

Olympus XZ-10 nu se poate lăuda cu cel mai simplu şi intutiv meniu. Din fericire, există multe facilităţi ce pot fi personalizate, iar majoritatea parametrilor importanţi pot fi accesaţi rapid în modurile manuale. După ce te obişnuieşti cu aparatul, utilizarea devine o plăcere, aşa cum am menţionat la început.

Olympus XZ-10 - meniul secundar

Una dintre facilităţile pe care le-am apreciat cel mai mult a fost feedback-ul oferit de declanşator. În condiţii optime, focalizarea este foarte rapidă, iar răspunsul foarte scurt al declanşatorului îţi permite să faci poze foarte repede. Am testat multe camere foto compacte de-a lungul timpului şi Olympus XZ-10 este printre cele 4-5 despre care pot să spun că oferă o viteză similară cu cea a unui aparat foto DSLR. Desigur, nu toate lucrurile sunt roz. Când iluminarea cadrului este mai redusă, timpul de focalizare poate să crească. În unele cazuri, când punctul de focus a fost fix, aparatul nu a focalizat în zone cu contrast foarte redus.

Autonomia bateriei lui XZ-10 nu a impresionat, însă a fost decentă. Producătorul specifică 240 de cadre, însă dacă nu folosiţi blitzul veţi putea ajunge la aproape 300. Cum spuneam la început, încărcarea bateriei prin intermediul cablului microUSB este un plus din punctul de meu de vedere, dar dependenţa de cablul cu mufă specială anulează acest avantaj.

Preţ şi disponibilitate

Compactele de top sunt scumpe, iar Olympus XZ-10 confirmă aceasta. Aparatul costă aproximativ 1.900 lei în magazinele de specialitate.

Concluzie

Calitatea imaginii nu este primul lucru pe care-l observi la un aparat foto compact atunci când iei contact cu el. Ergonomia şi viteza de reacţie a declanşatorului sunt cele care te impresionează la început şi acesta a fost cazul lui Olympus XZ-10. Controlul aparatului este accesibil cu toate personalizările oferite de producător, inelul din jurul obiectivului fiind util în mod special.

Olympus XZ-10 - o compactă uşor de recomandat

Când a trebuit să analizez calitatea imaginii, surpriza oferită de Olympus XZ-10 a fost foarte plăcută. În ciuda senzorului mic, numărul limitat de MP îşi spune cuvântul şi avem poze de calitate până la ISO 400 şi decente la ISO 800. Performanţele foto sunt ajutate şi obiectivul foarte luminos. Dacă dispuneţi de resursele necesare şi doriţi o compactă de top cu performanţe foarte bune, Olympus XZ-10 este uşor de recomandat.

Părţi pozitive

calitate foarte bună a imaginii pentru o compactă
construcţie solidă, cu materiale de calitate
obiectiv luminos
feedback foarte bun pentru declanşator

Părţi negative

cablul cu mufă specială pentru încărcarea bateriei
utilitatea ecranului tactil este limitată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News