Panasonic prezintă Lumix GX9

14.02.2018
Panasonic prezintă Lumix GX9

Panasonic a lansat o nouă cameră foto digitală mirrorless, cu obiective interschimbabile.

Cu dimensiuni compacte, Panasonic Lumix GX9 încorporează o serie de dotări ce ar putea fi de ajutor fotografilor amatori care aspiră la profesionalism în fotografie.

Descris drept companionul perfect pentru fotografii care doresc să realizeze fotografii de stradă autentice, Lumix GX9 foloseşte un senzor Digital Live MOS de 20,3MP care nu este prevăzut cu filtru low-pass, permiţând captarea unor detalii mai fine şi un interval dinamic extins. Tehnologia Colour Control determină culoarea, saturaţia şi luminozitatea, pentru a capta cele mai corecte nuanţe, în întreg cadrul. Procesorul de imagine Venus Engine asigură realizarea de imagini de înaltă precizie, dar cu aspect natural. Atunci când se fotografiază în condiţii de lumină puţină, procedura de reducere a zgomotului din imagine este aplicată în mod repetat, pentru a identifica şi diminua zgomotul, dar păstrând detaliile.

Modelul include sistem de autofocalizare cu detecţia contrastului pe senzor, care utilizează tehnologia Depth From Defocus  (DFD), aplicabilă doar la folosirea obiectivelor Panasonic. Sistemul analizează gradul de defocalizare pe două cadre luate subiectului cu mişcarea fină a planului de focalizare,  ţinând cont de tipul de obiectiv montat pe cameră. Camera poate analiza până la 240 cadre/sec şi poate realiza autofocalizarea corectă în circa 0,07 sec (conform CIPA), fotografie în rafală (AF Single) la 9 cadre/sec şi cu autofocalizare continuă la o rafală de 6 cadre/sec, pentru subiectele aflate în mişcare rapidă.

De asemenea, este prezent modul Starlight AF, care permite autofocalizarea când se fotografiază stele, noaptea, prin analiza contrastului la nivelul unor zone mai mici de autofocalizare.

Pentru a realiza o încadrare cât mai corectă, vizorul electronic al modelului Lumix GX9 (Live View Finder) poate fi rabatat în sus cu până la 80 de grade; oferind o vedere perfectă a subiectelor situate sub planul ochilor fotografului. Vizorul dispune de un senzor de proximitate care angajează autofocalizarea de îndată ce aparatul a fost dus la ochi, înainte ca fotograful să apese pe jumătate declanşatorul.

Pentru a economisi energia din acumulatori, Lumix GX9 dispune de un nou mod Power Saving ce intră în funcţiune după ce ochiul fotografului s-a îndepărtat de vizor (interval selectabil de utilizator). Selectând timpul de aşteptare la o secundă, cu o singură încărcare se pot efectua circa 900 de declanşări (conform CIPA).

Panasonic Lumix GX9 încorporează atât stabilizarea senzorului pe 5 axe de mişcare, cât şi pe cea optică, din obiectiv (pe două axe de mişcare). Prin combinarea celor două tehnologii (Dual I.S) s-au câştigat până la 4 trepte de expunere.

Stabilizarea imaginii este activă şi când se filmează secvenţe video, inclusiv la rezoluţie 4K. Panasonic oferă numeroase obiective compatibile cu tehnologia Dual I.S. (unele obiective ar putea avea nevoie de un upgrade de firmware). Obiectivele nestabilizate optic pot fi folosite împreună cu stabilizarea din corpul camerei.

Pentru a reduce şi mai mult tremurăturile camerei la declanşare, obturatorul este acţionat de un electromagnet în loc de un arc, ceea ce reduce cu aproximativ 90% impulsul produs de prima perdea, comparativ cu modelul GX8. De asemenea, zgomotul produs de obturator este mult diminuat. A fost implementat modul Silent, în care obturatorul mecanic este inactivat şi se trece la modul electronic, sunt dezactivate sunetele emise de cameră (autofocalizare şi alte operaţii), iar lampa de asistenţă AF şi bliţ sunt oprite, pentru a putea fotografia şi în cele mai delicate împrejurări.

A fost adăugată posibilitatea de a realiza compoziţii de fotografii secvenţiale (stromotion) prin combinarea unui set de imagini cu fundal fix şi subiect în diferite etape de mişcare. Se obţin astfel imagini spectaculoase, direct în cameră, fără a mai fi nevoie de prelucrări ulterioare anevoioase.

Tenologia Post Focus permite selectarea imaginii cu cea mai convenabilă focalizare, chiar şi după ce fotografiile au fost înregistrate. Această tehnologie este utilizata îndeosebi când se fotografiază macro, iar precizia planului de focalizare este esenţială.

Prin tehnologia Focus Stacking se combină mai multe cadre pentru a realiza nivelul de defocalizare în zona dorită, sau, din contră, pentru a obţine imagini clare pe întregul câmp de profunzime (panfocus). Tehnologia panfocus este foarte apreciată de pasionaţii de fotografie macro.

Lumix GX9 poate filma la rezoluţie 4 K (3840 x 2160 pixeli) cu 30 fps, în format MP4. Totodată, pot fi luate fotografii 4K Photo la o frecvenţă a cadrelor de 30 fps şi salvate ca imagini cu echivalent 8 MPx. În modul 4K, Lumix GX9 dispune de modul Light Composition. Camera combină mai multe cadre şi salvează cei mai luminoşi pixeli. Astfel, se pot realiza imagini dramatice, de exemplu când se fotografiază focuri de artificii sau noaptea.

De asemenea, camera înglobează tehnologia 4K Cropping prin care se poate realiza panning stabil prin decuparea zonelor de sus şi de jos a cadrelor. Astfel, videograful realizează secvenţe line, fără a avea nevoie de slider. Suplimentar, videograful alege cadrul final dintr-o secvenţă de zooming, cu plasarea subiectului unde se doreşte. În timpul filmării cu zoom, camera decupează imaginea automat în aşa fel încât să se realizeze încadrarea dorită. Cursa de zoom este lină, deoarece se realizează digital şi nu prin modificarea zoomului.

Panasonic Lumix GX9 se poate conecta wireless prin Wi-Fi şi Bluetooth, facilitând transferul rapid al imaginilor şi clipurilor obţinute.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult