Samsung i85, un gadget anti-plictiseală pentru călătorii

Samsung a prezentat astăzi o serie de camere digitale din care face parte şi i85, un model care depăşeşte prin facilităţi graniţele domeniului fotografic. i85 se încadrează la categoria PMP, adică la echipamente portabile de divertisment, zonă în care compania mai are şi alte modele: i7, i6, i50 etc.

Portable Multimedia Player (PMP) defineşte acele echipamente portabile dotate funcţii multimedia: afişarea de poze, rularea fişierelor audio şi video, afişarea fişierelor TXT, funcţii de televizor etc. i85 nu le face pe toate, însă este un bun echipament care scapă posesorul de plictiseală. Alături de capacitatea fotografică se mai descurcă la: rularea fişierelor MP3, a filmelor (clipurilor) preferate şi la captură video de calitate.

La fotografie se pricepe cel mai bine

i85 este în fond o cameră foto digitală, de 8 MP, dotată cu zoom optic 5x ce acoperă cele mai utilizate distanţe focale, 36-180mm. Nu îi lipseşte stabilizatorul de imagine, care la Samsung se regăseşte sub denumirea ASR. Orice PMP care se respectă trebuie să aibă un ecran cât mai mare, dar nu foarte, pentru ca dimensiunile echipamentul să nu fie exagerate. i85 păstrează decenţa unui echipament portabil cu dimensiuni rezonabile (95x61x20 mm ), dar nu chinuie nici utilizatorul cu un ecran minuscul. Cei 3” ai LCD-ului este soluţia de compromis. Lui i85 nu îi lipseşte funcţia care detectează feţele subiecţilor şi nici cea Wise Shot. Aceasta din urmă realizează două capturi când avem de-a face cu condiţii de iluminare slabă. Prima o face cu blitz, iar cea de-a doua cu stabilizatorul pornit şi sensibilitate ISO crescută.

Samsung i85

Multimedia

Cei 256 MB de memorie internă scot i85 din zona „normalului” şi îi conferă caracteristicile de PMP. Alături de aceasta, aparatul mai este dotat cu un slot pentru carduri de memorie SD / SDHC de până la 4 GB.

La baza funcţiilor multimedia ale lui i85 stă practic o aplicaţie externă. Digimax Converter este cea fără de care aparatul nu ar fi un PMP serios. Cu ajutorul lui se convertesc fişierele audio MP3 şi WAV în varianta recunoscută de cameră, dar şi secvenţele video. Utilizatorul are posibilitatea de a converti o gamă largă de formate (MPEG, AVI, MOV, WMV şi ASF), le poate adăuga subtitrare şi le poate schimba rezoluţia pentru a se potrivi cu cea a echipamentului.

Secvenţele video pe care le redă nu sunt doar cele primite de la software-ul de conversie, ci şi le poate face chiar sigur. Captura o comprimă cu codec MPEG-4 deci, calitate ridicată la spaţiu ocupat minim, în rezoluţia 800x592 pixeli. În modul video, i85 nu îşi pierde facilităţile de stabilizare a imaginilor şi zoomul optic.

Sunetul este redat fie prin intermediul celor două difuzoare dotate cu funcţia SRS 3D, fie la căşti, însă doar pe modelele cu mufă de 2.5”.

Samsung i85

i85 mai dispune de o facilitate utilă celor care călătoresc mult, şi anume: World Tour Guide. Este practic o enciclopedie a punctelor de atracţie din peste 30 de ţări. Este un ghid al călătorului care oferă atât imagini cât şi explicaţii despre cele 4.500 de obiective recunoscute.

Ia-l cu tine

Samsung i85 atrage prin funcţiile integrate, deşi nu le încorporează pe toate cele ale unui PMP de top. Îi lipsesc facilităţile de redare ale fişierelor TXT şi ale animaţiilor Flash. Cât despre funcţiile TV, lui i85 nu pot să îi reproşez nimic, tunerul i-ar fi mărit prea mult dimensiunile. Ca atuuri enumăr: înregistrare în MPEG-4, zoom la filmare, suport din partea software-ului extern pentru subtitrări, ecran mare, suport pentru memorii SDHC şi carcasă din aluminiu. Totul la un preţ recomandat de 349$. Nu este încă lansat, dar Samsung promite că anul acesta i85 va fi găsit la tarabe.