Ochiul din tavan: Panasonic WV-NP1000

07.12.2006
Ochiul din tavan: Panasonic WV-NP1000

Camerele de supraveghere au în ziua de astăzi un rol foarte important în asigurarea securităţii unor instituţii publice, precum băncile, şcolile, aeroporturile, marile magazine. Tot mai multe firme instalează astfel de dispozitive pentru a supraveghea activitatea clienţilor, dar şi a angajaţilor, din cadrul companiei.

Panasonic tocmai a lansat o cameră destinată acestui segment de piaţă, cu o serie de caracteristice inovatoare ce îi oferă avantaje clare faţă de concurenţă. Echipată cu un senzor de 1,25 Mpx, noul WV-NP1000, căci aceasta este denumirea modelului, se remarcă prin imaginile captate, de o calitate superioară, datorită folosirii tehnologiei numite "Progressive scan". Coraborată cu stabilizatorul de imagine, aceasta ajută la reproducerea fidelă a imaginilor care conţin elemente aflate în mişcare, rezultatul fiind acum clar, şi nu blurat, ca în cazul camerelor de generaţie mai veche.

Dimensiunea senzorului permite captarea de imagini JPEG la rezoluţia de 1280 x 960 px, fapt ce permite cuprinderea unei cantităţi de informaţii de 4 ori mai mare într-un instantaneu decât în cazul rezoluţiei standard de 640 x 480 px. În plus, tehnologia "Dual Streaming" face posibilă salvarea de imagini video (640 x 480 px, max 25 fps) şi foto (920 x 720 px, max 7,5 fps) în acelaşi timp, rezultatul final fiind obţinut din combinarea celor două tipuri.

WV-NP1000 este destinată supravegherii 24 de ore din 24. De aceea are integrat un sistem care permite filmarea în întuneric (până la 0,06 lux cu ajutorul unei lentile suplimentare, în format Alb-Negru ). Astfel, atunci când afară lumina este destul de puternică, imaginile sunt captate color (la 600 linii TV), dar în momentul în care aceasta scade sub un anumit prag limită, camera se trece automat pe modul Alb-Negru (la 720 linii TV), continuând astfel filmarea. Trecerea între cele două moduri se face rapid şi fără variaţii ale calităţii imaginilor. De aceasta se ocupă sistemul de focalizare automat prezent, care înlătură necesitatea efectuării de setări manuale la instalarea camerei şi permite totodată ajustări de la distanţă ale focalizării.

Panasonic VW-NP1000

Pentru că da, această cameră vine cu o interfaţă de reţea integrată, ce permite centralizarea informaţiilor captate pe un PC şi totodată comandarea dispozitivului de filmare şi schimbarea de diverse setări în timp real. WV-NP1000 poate condiţiona accesul la informaţii de necesitatea folosirii unor parole, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâini străine. În cazul în care reaţeaua are probleme, datele pot fi stocate şi pe sistemul de backup, ce constă într-un card SD.

Pentru un astfel de sistem de supraveghere este important să detecteze intruşii şi să nu poată fi dezactivat cu uşurinţă. De aceea camera celor de la Panasonic conţine senzori avansaţi de mişcare, pe mai multe zone şi grade de senzitivitate, precum şi senzori audio, care detectează până şi cel mai mic zgomot. Dacă este detectată o neregularitate se porneşte alarma. Acelaşi lucru se va petrece şi dacă infractorii încearcă să agreseze camera fizic, să îi schimbe poziţia în care este setată sau să-i obtureze vederea cu un spray colorat, de exemplu.

Cu atât de multe funcţii, care de care mai interesante şi mai folositoare, VW-NP1000 pare să fie cu adevărat "mama" tuturor camerelor de supraveghere, cel puţin în acest moment. Dacă aveţi ceva valoros de protejat, ar trebui să vă instalaţi un sistem bazat pe astfel de dispozitive. Un lucru e clar, viaţa de hoţ devine din ce în ce mai grea pe zice trece…

Urmărește Go4IT.ro pe Google News