Polaroid cheamă GoPro în instanţă pentru copierea designului unei camere de acţiune

04.11.2015
Polaroid cheamă GoPro în instanţă pentru copierea designului unei camere de acţiune

GoPro este lider al pieţei de camere video şi foto de acţiune, lucru care face compania o ţintă uşoară pentru concurenţă. C&A Marketing, compania mamă a Polaroid, a intrat de curând pe această piaţă cu modelul Cube, o cameră de dimensiuni mici şi cu un design simplu. Înainte de lansarea acestui model, Polaroid a primit un brevet pentru designul cubic al camerei sale video, iar compania susţine că GoPro Hero4 Session încalcă acest brevet pentru că foloseşte o formă asemănătoare. Cum era de aşteptat, această dispută va fi stabilită la tribunal.

Ce-i drept, la prima vedere, ambele camere sunt cuburi cu lentile foto pe partea din faţă şi un buton de înregistrare în partea de sus. Diferenţele în design sunt însă evidente. Polaroid a ales culori vii pentru carcasă şi foloseşte semnătura companiei, o bandă multicoloră de jur împrejurul carcasei. GoPro în schimb, împrumută liniile de design ale produselor mai vechi din seria Hero, care beneficiază de design industrial funcţional, care să fie uşor de recunoscut şi care nu iese în evidenţă cu elemente colorate sau alte elemente de acest gen.

C&A deţine brevetul pentru design din luna mai a acestui an. Documentul include doar o descriere succintă: „design ornamental pentru o cameră de acţiune cubică, precum cea din imagini”, alături de şapte fotografii. GoPro a înregistrat o cerere de brevetare a designului pentru modelul Session, însă acesta făcea referinţă doar la carcasă, nu la întregul dispozitiv.

Polaroid cheamă astfel în judecată GoPro pentru copierea designului camerei Cube. Dacă acuzaţiile sunt sau nu fondate vom afla la sfârşitul procesului. În cazul în care GoPro va pierde, cu siguranţă va trebui să plătească câteva zeci de milioane de dolari către rivalul său. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult