AMD anunţă cea de-a doua generaţie de procesoare Ryzen şi Threadripper

08.01.2018
AMD anunţă cea de-a doua generaţie de procesoare Ryzen şi Threadripper

Bazate pe nucleul „Zen+” şi realizate folosind procesul de fabricaţie pe 12nm dezvoltat de GlobalFoundries, noile procesoare AMD Ryzen 2000-series promit frecvenţe de funcţionare mărie şi mai multă eficienţă în gestionarea consumului de energie.

A nu se confunda cu „Zen 2”, rezervat unei alte generaţii de procesoare aşteptate pentru lansare anul viitor, nucleul Zen+ este o versiune îmbunătăţită a nucleului Zen folosit cu actuala familie de procesoare AMD Ryzen şi Threadripper.

Miniaturizat folosind un proces de fabricaţie mai fin şi augmentat cu tehnologii ca Precision Boost 2 şi XFR 2, nucleul Zen+ va creşte performanţele în aplicaţiile care folosesc puţine fire de execuţie (ex. jocurile), aplicând frecvenţe de funcţionare mărite. Potrivit AMD, algoritmii îmbunătăţiţi pentru gestionarea modului Boost reduc fluctuaţiile de frecvenţă, asigurând performanţe mai consistente în aplicaţiile care aplică un nivel variabil de încărcare asupra procesorului.

Şi în aplicaţiile intensive ne putem aştepta la un spor de performanţă de cel puţin 10%, atribuit în principal frecvenţelor de funcţionare mărite, posibile la un nivel similar sau mai mic al consumului de energie, datorită trecerii la procesul de fabricaţie 12LP.

AMD va lansa oficial gama de procesoare Ryzen 2000-series în luna aprilie, alături de o noi plăci de bază cu socket AM4 bazate pe chipsetul X470, optimizat pentru nucleul Zen+. Totuşi, trebuie spus că noile procesoare vor funcţiona şi cu plăcile de bază actuale, bazate pe chipsetul X370, compatibilitatea fiind asigurată cu un simplu update de bios.

Nucleul Zen+ va fi preluat şi la gama de procesoare Ryzen Threadripper, cu beneficii similare în privinţa consumului de energie şi performanţele oferite. Din păcate, pentru noile modele de procesoare Threadripper 2000-series va trebui să aşteptăm până după jumătatea acestui an. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult