AMD nu va implementa tehnologia RayTracing pentru viitoarele modele de plăci video

12.11.2018
AMD nu va implementa tehnologia RayTracing pentru viitoarele modele de plăci video

AMD infirmă, prin vocea vicepreşedintelui diviziei de inginerie a Radeon Technologies Group, planurile de implementare a suportului DirectX RayTracing (DXR) pentru viitoarea generaţie de plăci video Radeon.

Pariul făcut de NVIDIA pe tehnologia RayTracing ar putea revoluţiona industria jocurilor video, permiţând atingerea unui nivel de realism întâlnit până acum doar la producţiile de cinema. Totodată, ar putea fi un eşec foarte costisitor şi o grea lovitură pentru imaginea companiei, dacă NVIDIA nu reuşeşte să convingă dezvoltatorii de jocuri să implementeze la scară largă suportul DXR în viitoarele jocuri.

Deocamdată, lucrurile nu arată deloc bine, jocurile cu suport DXR lipsind cu desăvârşire. Totodată, absenţa oricăror benchmark-uri care să permită testarea capabilităţilor pentru RayTracing a generaţiei actuale de plăci video GeForce RTX, la trei luni de la lansarea acestora, antrenează tot felul de teorii ale conspiraţiei.

Nici AMD nu se arată prea încrezător în tehnologia RayTracing, însă motivele ar putea fi altele. Implementarea de la zero a suportului DXR este foarte costisitoare şi, probabil, se va întinde pe durata mai multor ani. Astfel, în loc să admită că suportul DirectX RayTracing pur şi simplu nu este gata, şeful David Wang afirmă că AMD va aştepta ca tehnologia RayTracing să fie mai întâi adoptată la scară largă, iar suportul RTX prezent la întreaga linie de produse. Deocamdată, NVIDIA oferă suport RTX doar pentru plăci video din gama superioară de preţuri (500-1250 dolari), un cost prohibitiv pentru vasta majoritate a cumpărătorilor şi de-a dreptul imposibil pentru o consolă de jocuri.

Pentru NVIDIA, implicaţia deciziei luate de AMD este una majoră. Fără suport RayTracing prezent în următoarea generaţie de console pentru jocuri (PlayStation 5 va folosi un GPU AMD), este puţin probabil ca efortul implementării doar pentru platforma PC să fie asumat în număr mare de către dezvoltatorii de jocuri.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult