Galax KFA2 GeForce GTX 1060 OC 6GB REVIEW

15.09.2018
Galax KFA2 GeForce GTX 1060 OC 6GB REVIEW
Pezentare

Acum că vânătoarea de monede virtuale s-a cam terminat, piaţa de plăci video pentru PC începe să revină la normal, cu stocuri suficiente de produse disponibile la preţuri accesibile şi cumpărătorilor de rând. Însă NVIDIA pare să fi dezvoltat o adicţie faţă de preţurile cum multe zerouri in coadă, lansând o întreagă familie de plăci video care nu le înlocuiesc pur şi simplu pe cele din generaţia anterioară, grilă de preţuri încadrându-le la un nivel superior.

Aşa se face că o placă video cum este Galax KFA2 GeForce GTX 1060 OC rămâne perfect de actualitate, mai ales că nici jocurile pentru PC nu au evoluat prea mult în ultimii doi ani, cerinţele de sistem rămânând aproape neschimbate.

Pezentare

Adresată entuziaştilor cu buget limitat, KFA2 GeForce GTX 1060 OC nu se complică cu dotări exuberante care nu au legătură directă cu performanţa, cum este iluminarea RGB. În schimb, întâlnim o placă video optimizată pentru funcţionare silenţioasă şi ceva overclocking, prevăzută cu puncte de măsurare a voltajelor şi etaj VRM de alimentare supradimensionat. Întregul produs pare construit pentru durabilitate în condiţiile unui regim de utilizare intensiv, lăsând toleranţe rezonabile pentru overclocking.

Cu siguranţă, piesa de rezistenţă este sistemul de răcire bine pus la punct, prevăzut cu două ventilatoare şi un radiator cu heatpipe-uri desfăşurat pe toată lungimea PCB-ului. Deşi la acest nivel de preţ producătorii tind să mai sară peste etape, KFA2 GeForce GTX 1060 OC punctează la toate capitolele, atât chip-urile de memorie GDDR5 cât şi etajul de alimentare VRM fiind conectate la radiator folosind pad-uri termice.

Lipsa unui backplate la partea din spate poate fi considerată un compromis din punct de vedere estetic, dar realitatea este că această dotare nu face aproape nimic pentru răcirea componentelor, scutul din metal şlefuit având mai degrabă rol decorativ. Exceptând situaţiile în care un utilizator foarte neglijent ajunge să zgârie sau să rupă componente de pe PCB manevrând placa video incorect, lipsa acestuia nu ar trebui să deranjeze. Din contră, poate reduce câteva grade de pe PCB-ul expus aerului înconjurător.

La capitolul conectică, KFA2 GeForce GTX 1060 OC are „de toate”. Pe partea din spate găsim un port HDMI 2.0, încă unul DisplayPort şi un DVI-D.

Alimentarea se face printr-un singur conector PCI-E cu 6 pini, suficient pentru a acoperi necesarul de energie al nucleului Pascal GP106.

Specificaţii:

  • Model: Galax KFA2 GeForce GTX 1060 OC 6GB GDDR5 192-bit
  • Răcire: radiator dual fan – dual slot (acoperă GPU, Memorii şi VRM)
  • Procesor grafic: Pascal GP106 (1280 CUDA cores, 16 nm)
  • Frecvenţe GPU: 1518 MHz (Boost 1733 MHz)
  • Memorie video: 6GB GDDR5, 192 bit, 8000 MHz – 192GB/sec
  • Alimentare: 1x PCI-E 6 pin
  • Conectori: 1x DisplayPort, 1x HDMI, 1x DVI
  • Dimensiuni: 228 x 124 x 41.5 mm
  • Consum: ~130W

Platforma de test

Platforma de test pe care o avem la dispoziţie este realizată în jurul unui procesor Intel Core i7 6900K, supratactat la 4.4 GHz pe o placă de bază ASUS X99-A II. Deşi nu este chiar de ultimă generaţie, prin aplicarea procedeului de overclocking, platforma Intel oferă una dintre cele mai rapide soluţii pentru jocuri PC, indiferent de rezoluţia folosită. Răcirea procesorului a fost asigurată cu ajutorul unui sistem de răcire pe apă. Chiar dacă depăşeşte nivelul pretenţiilor pentru placa video prezentată în acest review, platforma de test are menirea de a expune nivelul maxim de performanţă disponibil, fără limitări ascunse.

Testele au fost realizate cu carcasa închisă, duplicând îndeaproape condiţiile în care un utilizator ar folosi propriul PC, airflow-ul fiind asigurat de cele două ventilatoare de 120mm plasate la partea din spate şi deasupra carcasei, care aspiră aerul cald aflat la interior.

  • CPU: Intel Core i7 6900K @ 4.4 GHz (8 core/16 threads)
  • Cooler CPU: Loop watercooling personalizat
  • Placă de bază: ASUS X99-A II
  • Chipset: X99
  • GPU: Galax KFA2 GeForce GTX 1060 OC
  • RAM: G.Skill Trident Z 32GB DDR4 3200MHz CL16 (4 x 8 GB)
  • SSD OS: Corsair Force GT 128 GB SATA III
  • Sursă: Corsair HX Series 80+ Platinum, 850W
  • Carcasă: Antec P182

Întregul sistem este alimentat de o sursă Corsair HX Series 80+ Platinum de 850W, un model de top care nu a fost pus deloc în dificultate de o singură placă video.

 

     

    Părţi pozitive

    Nivel de performanţă competitiv
    Sistem de răcire silenţios şi eficient
    Potenţial ridicat pentru overclocking
    Preţ accesibil

    Părţi negative

    Lipsă iluminare RGB
    Fără backplate la partea din spate

    Tags:
    Urmărește Go4IT.ro pe Google News
    Aurelian Mihai
    Aurelian Mihai
    Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult