IBM va construi cel mai puternic calculator din lume

07.08.2007
IBM va construi cel mai puternic calculator din lume

Nu vă închipuiţi un sistem cu patru procesoare, 4 GB de RAM şi răcit de ventilatoare cu LED-uri. Imaginaţi-vă în schimb un teren de tenis plin cu sisteme, fiecare la fel de mare ca un frigider. Cam aşa arată în general un supercomputer. Cât despre dimensiunile viitorului proiect al IBM, nu se ştie nimic.

Ceea ce se cunoşte este capacitatea sa de procesare: 200 petaflops. Sună puţin, dar 1 peta numai mic nu e. 1 peta înseamnă 1.000 de tera sau 1.000.000 de giga. Mai exact, IBM va construi un calculator capabil de 200.000.000 de miliarde de operaţii matematice pe secundă. Cel mai puternic supercomputer actual are o capacitate de aproape o mie de ori mai mică, este vorba tot de un sistem IBM. Iar cele mai puternice procesoare „de casă”, cele cu patru nuclee, nu depăşesc 100 gigaflops.

Proiectul va costa 200 milioane $, iar întreţinerea sa pe parcursul a celor cinci ani la cât i-a fost prezisă durata de funcţionare, va mai costa alte 400 milioane $. Sistemul va fi folosit la proiecte foarte avansate, precum simularea efectelor încălzirii globale. Informaţiile nu sunt oficiale, dar au fost publicate din greşeală pe un site guvernamental din Statele Unite, însă pentru doar câteva minute, suficiente însă.

IBM Supercomputer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News