NVIDIA GeForce GTX 590 – noul rege al plăcilor video?

NVIDIA a lansat GeForce GTX 590, o placă video dual-GPU cu 3GB memorie GDDR5 şi procesoare grafice din seria GF110, aceleaşi folosite şi pentru seria GeForce GTX 580.

GeForce GTX 590 încearcă să fure coroana de rege al plăcilor video de la recent lansata AMD Radeon HD 6990, model bazat tot pe o configuraţie dual-GPU, dar echipat cu un total de 4GB memorie GDDR5 şi procesoare grafice din seria Cayman, folosite până acum în seria Radeon HD 6970.

Spre deosebire de AMD, cu al său Radeon HD 6990, optimizat pentru un consum tipic de 350W dar prevăzut cu un bios secundar pentru overclocking, ce ridică limita de consum la 450W, NVIDIA a încercat să rămână pe cât posibil la pragul de 350W pentru consumul de energie. Pentru atingerea acestui ideal, frecvenţele de funcţionare au fost ajustate la valori mai conservatoare, considerabil mai mici decât în cazul seriei GeForce GTX 580, versiunea cu un singur GPU.

în timp ce fanii AMD scapă cu doar un avertisment ce îi anunţă că activarea bios-ului secundar duce la pierderea garanţiei, sacrificiu în schimbul căruia beneficiază de performanţe uşor mărite şi mai mult loc pentru overclocking, NVIDIA încearcă să ne convingă cu o placă video puţin mai slabă decât ar permite teoretic cele două procesoare GF110, dar încă foarte competitivă şi mai silenţioasă decât alternativa AMD.

Prin urmare GeForce GTX 590 foloseşte procesoare grafice tactate la 607MHz (778MHz pentru GTX 580), respectiv memorie video GDDR5 tactată la 3.4GHz (4GHZ pentru GTX 580). Restul specificaţiilor sunt efectiv dublate faţă de versiunea single-GPU! Astfel, avem la dispoziţie 2x512 procesoare de stream, 2x48 unităţi de texturare şi câte 1.5GB memorie video pentru fiecare GPU.

Preţul de achiziţie pentru GeForce GTX 590 este de 699 dolari, cu 200 dolari mai mult decât preţul lui GeForce GTX 580. Sporul de performanţă câştigat este însă considerabil şi justifică cel puţin teoretic investiţia făcută. În practică, ambele variante sunt perfect capabile să ruleze jocurile actuale în cele mai bune condiţii, situaţie în care achiziţia este decisă mai mult de bugetul disponibil şi ambiţia de a avea ce-a mai rapidă placă video cu putinţă.

Cât despre titlul de rege al plăcilor video, părerile sunt împărţite. În timp ce GeForce GTX 590 este pusă în uşor avantaj de unele jocuri, Radeon HD 6990 oferă mai multe facilităţi pentru overclocking. NVIDIA GeForce GTX 590 este însă o placă video mai silenţioasă şi cu o lungime mai redusă, fapt ce i-ar putea permite să încapă mai uşor în unele carcase de calculator.