Samsung dezvăluie noua serie 860 QVO de SSD-uri cu preţ accesibil, oferind capacităţi de până la 4TB

28.11.2018
Samsung dezvăluie noua serie 860 QVO de SSD-uri cu preţ accesibil, oferind capacităţi de până la 4TB

Chiar dacă încă nu a venit vremea să aruncăm la coş hard disk-urile clasice, noua gamă de SSD-uri Samsung 860 QVO este cu siguranţă un pas în direcţia cea bună, costul per GB scăzând considerabil, comparabil generaţiei anterioare de dispozitive SSD.

Samsung 860 QVO vine cu o capacitate de stocare de până la 4TB, viteze de transfer de până la 550MB/s şi o garanţie de 3 ani. Construit pe modelul NAND, de înaltă densitate şi pe mai multe niveluri (MLC), Samsung 860 QVO SSD propune să elimine nevoia de a combina un SSD şi un HDD pentru bootare şi stocare.

Secretul constă în folosirea unui nou tip de memorie Flash numită QLC NAND (Quad-Level Cell NAND). Tehnologia permite reducerea substanţială a costului soluţiilor de stocare NAND Flash, îngrămădind şi mai multă informaţie în spaţiul aceluiaşi chip de siliciu. Miniaturizarea procesului de fabricaţie şi metoda mult mai complexă de înmagazinare a informaţiei reduce însă limitele de toleranţă, lansarea soluţiilor 3D QLC NAND fiind întârziată de dificultăţi în obţinerea unor chip-uri suficient de fiabile.

La final, tot despre un compromis este vorba, anduranţa de 360TB estimată pentru versiunea cu 1TB a seriei Samsung 860 QVO fiind sub media SSD-urilor din generaţia anterioară. Din fericire, volumul de date care poate scris pe SSD-urile QLC NAND creşte odată cu capacitatea de stocare instalată, ajungând la 720TB pentru modelul de 2TB şi 1440TB pentru cel de 4TB. În schimb, preţul rămâne la un nivel suportabil, ceea ce nu puteam spune despre generaţiile anterioare de SSD-uri cu tehnologie MLC sau chiar TLC.

Dispunând de viteze de citire de până la 550 MB/S, respectiv 520 MB/s la scrierea datelor, noul 860 QVO atinge acelaşi nivel de performanţă ca actualul MLC SSD. Rezultatele sunt obţinute cu ajutorul unei tehnologii numite TurboWrite , care ajută la accelerarea vitezelor, menţinând performanţa ridicată pentru perioade lungi de timp.

Concret, fiecare SSD dispune de o porţiune de memorie NAND mult mai rapidă, cu rol de buffer pentru operaţiunile de scriere/citire. Atât timp cât nu încercăm să transferăm dintr-o dată un volum prea mare de date, memoria buffer îşi face treaba perfect, reţinând informaţia până când poate fi transferată în domeniul de memorie destinat pentru stocare permanentă.

Noul 860 QVO va fi disponibil în România începând cu luna ianuarie 2019. Pentru început, va fi livrat modelul de 1TB, preţul de lansare recomandat de Samsung fiind de 750 Lei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult