Samsung introduce noul Hybrid HDD

11.05.2007
Samsung introduce noul Hybrid HDD

Samsung a anunţat astăzi lansarea unor noi serii de notebook-uri cu harddisk hibrid (Hybrid HDD). Primul calculator portabil ce va beneficia de acest upgrade este Samsung R55, configurat special pentru a rula aplicaţii multimedia de “ultimă ora”. Hybrid HDD este o tehnologie prin care, unui harddisk normal i se “ataşeaza” un cip de memorie flash care acţionează ca un buffer de memorie cu scopul de a reduce gradul de utilizare al HDD-ului şi de a îmbunătăţi performanţele sistemului per ansamblu.

Samsung R55 Efectele observate de utilizator sunt creşterea vitezei de citire şi scriere a datelor, dar şi reducerea consumului de energie. Durata de viaţă a HDD-ului creşte cu aproximativ 10%, informează Samsung. Practic, pe notebook-ul multimedia prezentat de Samsung (R55, echipat cu un HDD hibrid de 80 GB la 5400 rpm + 256 MB OneNAND Flash), rezultatele au fost următoarele:

Tabel comparativ pentru HDD Hybrid

Este foarte important să reţineţi că aceste îmbunătăţiri se obţin doar în cazul operaţiilor cu fişiere de dimensiuni mici, până la 10 MB. Cu cât dimensiunea fişierelor este mai mare, cu atât buffer-ul de memorie (256 MB în situaţia prezentată) devine mai puţin eficient şi performanţele scad. Aşteptăm şi harddisk-uri hibrid cu o capacitate mult mai mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News