Western Digital va închide una dintre fabricile specializate în producţia de hard disk-uri

20.07.2018
Western Digital va închide una dintre fabricile specializate în producţia de hard disk-uri

Introdus de IBM în anul 1956, hard disk-ul continuă să ofere cel mai bun raport între capacitate şi costul de achiziţie dintre toate soluţiile de stocare existente. Însă plafonarea performanţelor, cauzată de limitări fizice ale tehnologiei cu platane rotative şi capete de scriere, i-au restrâns utilitatea ca soluţie de stocare auxiliară, în timp ce rolul principal a fost luat de soluţiile Solid Sate (SSD) bazate pe chipuri NAND Flash.

Însă curând, SSD-urile vor avea capacităţi de stocare suficient de mari şi la preţuri suficient de competitive pentru a evapora şi ultimul avantaj care mai justifica achiziţionarea unui HDD.

Anticipând diminuarea numărului de cumpărători, Western Digital, unul dintre cei mai mari producători de hard disk-uri din lume, va închide anul viitor fabrica deţinută în Malaysia, păstrând două dintre cele trei facilităţi de producţie deţinute. Astfel, Western Digital va concentra mai mult resursele pe dezvoltarea de SSD-uri, preluate sub brandurile cunoscute deja cumpărătorilor de hard disk-uri (ex. WD Green, WD Black).

Desigur, asta nu înseamnă că nu vom mai găsi pe piaţă hard disk-ui semnate de Western Digital, însă putem aştepta ca inovaţiile aduse acestei categorii de dispozitive să se împuţineze, plafonând capacitatea de stocare la nivelul actual.

Prin comparaţie, asamblarea dispozitivelor Solid State nu necesită linii de asamblare complicate şi foarte scumpe, retehnologizarea unei fabrici de Hard Disk-uri pentru fabricarea de SSD-uri fiind relativ uşor de pus în practică. În schimb, efortul este transferat fabricilor de semiconductoare, unde sunt produse chip-urile NAND Flash.

Esenţiale pentru orice gadget modern, soluţiile de stocare bazate pe chip-uri NAND încă au parte de cerere peste nivelul producţiei, efectul fiind menţinerea preţurilor la un nivel ridicat. În timp, şi această problemă va fi rezolvată.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult