Aplicaţia cu AI care poate să „dezbrace” orice femeie folosind o simplă fotografie a fost retrasă de pe piaţă [UPDATE]

28.06.2019
Aplicaţia cu AI care poate să „dezbrace” orice femeie folosind o simplă fotografie a fost retrasă de pe piaţă [UPDATE]

UPDATE 28.06.2018: La numai o zi după ce aplicaţia a intrat în atenţia presei, DeepNude se închide. Creatorul aplicaţiei a anunţat pe contul de Twitter DeepNude că retrage produsul de pe piaţă. Motivaţia a fost că a devenit mult prea populară, planul iniţial fiind ca aceasta să fie distribuită într-o manieră limitată. De asemenea, faptul că watermark-urile pot fi scoase şi fotografiile folosite în moduri nepotrivite sunt de asemenea factori în această decizie. În ciuda faptului că aplicaţia va fi cu siguranţă distribuită în mod „ilegal” pe internet, creatorul său nu doreşte să fie responsabil pentru distribuţia ei în continuare. Astfel, versiunea premium nu va mai putea fi accesată, iar cei care au cumpărat de curând o licenţă şi nu au primit încă datele de activare vor primi banii înapoi. Mesajul se termină cu fraza „Lumea nu este încă pregătită pentru DeepNude”.

 

 

Articolul original: După scandalurile legate de tehnologia DeepFakes, care poate fi folosită pentru a pune faţa cuiva pe un corp dintr-un clip video, sau poţi modifica expresiile faciale ale cuiva să pară că zice altceva, apare acum o nouă aplicaţie care ar putea fi şi mai periculoasă. În timp ce DeepFakes ar putea fi periculos în special pentru celebrităţi sau politicieni, care pot fi puşi în ipostaze sensibile (feţele lor în filme porno, sau puşi să spună lucruri false), aplicaţia DeepNude pune în pericol toate femeile care publică fotografii pe internet, aceasta folosind algoritmi AI pentru a le „dezbărca” virtual.

Tehnologia DeepNudes este similară cu conceptul „ochelarilor cu raze X”, care ar putea, în teorie, să vadă prin haine. Aplicaţia DeepNudes analizează fotografia şi rulează un algoritm care elimină complet hainele de pe femeile din fotografii şi, unde este cazul, generează părţi anatomice cât mai corecte, care să se potrivească cu corpul detectat. Majoritatea rezultatelor nu sunt convingătoare, fiind evidentă utilizarea de editare foto, însă altele ar putea fi. Limitarea principală este fotografia originală, care trebuie să includă un „model” cât mai dezbrăcat deja, pentru a necesita generarea unui număr mai mic de pixeli.

Aplicaţia este disponibilă pe site-ul DeepNude.com şi poate fi testată în mod gratuit, însă rezultatul nu este tocmai impresionant. Cei care vor funcţionalitate completă vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 100 de dolari, care pot fi trimişi fie prin PayPal, fie prin portofele de criptomonede. Aplicaţia este disponibilă în variantă pentru Windows, dar şi pentru Linux şi rulează complet nativ pe computer. Aceasta nu trimite fotografiile pe un server, deci testele pe care utilizatorii le fac pe computerul lor sunt private.

Procesul de realizare al unei fotografii DeepNude este simplu şi relativ rapid. Este de ajuns încărcarea unei fotografii şi potrivirea acesteia într-un cadru pătrat. Aplicaţia începe apoi să lucreze, în funcţie de puterea computerului folosit putând dura între 30 de secunde şi câteva minute. În varianta free, rezultatele sunt acoperite de un watermark foarte mare, însă cei care folosesc versiunea „premium” primesc un rezultat acoperit doar cu o ştampilă „fake”, undeva în cadru, având şi posibliltatea de a salva fotografia.

Creatorul aplicaţiei, intervievat prin e-mail de Motherboard, spune că software-ul DeepNude este bazat pe algoritmul open-source pix2pix, dezvoltat de Universitatea din California. Acesta antrenează un alt algoritm folosind multe imagini sursă (10.000 de nuduri cu femei, în cazul de faţă). Momentan aplicaţia funcţionează doar pentru fotografii cu femei, întrucât sunt mai multe astfel de imagini pe internet decât cele cu bărbaţi, însă „Alberto” (cum doreşte să fie numit creatorul aplicaţiei) speră ca în viitor să realizeze şi o versiune care să recunoască şi să dezbrace bărbaţi.

Alberto spune însă că proiectul DeepNudes nu este realizat din dorinţa lui pentru voyeurism, ci pentru că este pasionat de tehnologie şi de ce poate face cu aceasta. Pentru că putea face acest proiect şi ştia că poate face bani din el, a decis să realizeze aplicaţia. De asemenea, acesta spune că poţi face ceva similar şi cu Photoshop, chiar dacă durează mai mult, deci cineva care ar dori să trucheze o fotografie cu o persoană goală, poate face asta şi fără aplicaţia lui. O altă „scuză” a fost că dacă nu o făcea el acum, sigur o făcea altcineva în următorul an.

La momentul redactării acestui articol, site-ul DeepNude afişează un mesaj prin care transmite că serverele sale sunt foarte aglomerate şi că va reveni în curând.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult