Poate Trump, considerat de unii un om „instabil mintal”, să lanseze un atac nuclear în ultimele lui zile ca președinte?

15.01.2021
Poate Trump, considerat de unii un om „instabil mintal”, să lanseze un atac nuclear în ultimele lui zile ca președinte?

După asaltul asupra Capitoliului, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, a declarat că se teme că Donald Trump ar putea lansa un atac nuclear în ultimele lui zile ca președinte al Statelor Unite. Un astfel de incident ar fi catastrofal pentru întreaga planetă și ar putea duce chiar la un nou război mondial.

Potrivit Associated Press, un înalt oficial militar american, cel mai probabil generalul Mark Milley, a asigurat-o pe Pelosi că există anumiți „pași” care previn lansarea unui atac de acest fel de către comandantul suprem al forțelor armate, adică președintele SUA.

În realitate, însă, sunt puține lucruri care pot opri un președinte american instabil și determinat să lanseze atacuri nucleare.

Citește și: TOP 5: Distopii din jocuri video care au cele mai mari șanse să se întâmple pe Pământ. Poziția Cyberpunk 2077 în clasament

Atacurile sunt derulate prin intermediul National Command Authority (NCA). În acest aspect, Milley, președintele Statului Major Interarme sl Statelor Unite, este un simplu consilier al președintelui și nu poate opri un atac nuclear. Trump nu are nevoie nici de aprobarea Congresului, atacat recent de suporterii lui, pentru o astfel de acțiune.

Trump și orice alt președinte american are o putere imensă pe plan militar

Tot timpul, în apropierea președintelui SUA se află un ofițer care transportă un dispozitiv de comunicații securizat, care seamănă cu o geantă de voiaj și este cunoscut sub numele de „nuclear football”. Prin intermediul acestui sistem poate fi inițiat un atac cu arme nucleare de oriunde din lume.

Geanta care poate aduce apocalipsa pe pământ, în mâna unui maior al U.S. Marine Corps (Foto: Shutterstock)

În primul pas, dacă a decis să inițieze atacul, președintele introduce codurile de lansare, primite la începutul mandatului și aflate pe un card numit „biscuitul”. Acesta trebuie să se afle tot timpul în apropierea comandantului suprem.

În dispozitivul care seamănă cu o geantă, președintele are acces la un meniu cu opțiuni. Atacul poate fi făcut cu o rachetă balistică intercontinentală, dintr-un avion sau de pe un submarin, de exemplu. Președintele poate cere informații suplimentare despre fiecare opțiune de la ofițerul, bine pregătit în domeniu, care are valiza.

Citește și: Țările care au cheltuit cei mai mulți bani pe arme nucleare anul trecut

Trebuie precizat că înainte să înceapă operațiunea propriuzisă, președintele trebuie să se consulte, formal, cu consilierii militari și civili. Aceștia îl pot face pe comandantul suprem să se răzgândească, dar nu pot bloca atacul.

Rachetă balistică LGM-30 Minuteman (Foto: Wikipedia)

Dacă președintele decide să continue atacul după consultări, mai este necesar doar să fie introdus încă un cod pe platforma folosită pentru atac: submarin, bază de rachete etc. Acolo, codurile, bine securizate, sunt accesate și autentificate de obicei de mai multe persoane. Pe un submarin nuclear, de exemplu, autentificarea este făcută de căpitan, secund și alți doi ofițeri.

Pupitrul de lansare al unei rachete Minuteman III (Foto: Wikipedia)

După ce toți acești pași sunt îndepliniți, are loc lansarea. Insubordonarea cuiva este puțin probabilă.

În caz de forță majoră, dacă SUA este atacată tot cu o armă nucleară de un inamic, lansarea poate avea loc în doar câteva minute.

Totuși, ar putea fi liniștitor faptul că Trump a refuzat în trecut să ia în calcul un atac nuclear. Această opțiune i-a fost prezentată după ce Iranul a doborât o dronă RQ-4A Global Hawk, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, în 2019.

Totodată, președintele actual al SUA nu este văzut ca un adept al conflictelor armate. În timpul mandatului lui Trump, SUA și-a redus semnificativ prezența militară în Orientul Mijlociu și chiar în Europa.

Surse: The War Room, Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult