ASUS ZenBook 14 (UX425J) review – un laptop de business pursânge

29.09.2020
ASUS ZenBook 14 (UX425J) review - un laptop de business pursânge

ASUS ZenBook 14 (UX425J) este un laptop ultraportabil, gândit pentru business și productivitate. Computerul cântărește doar 1,17 kg și vine cu procesor Intel Core i7 de generația a 10-a, 16 GB memorie RAM, grafică Iris Plus și capacitate de stocare internă de 1 TB.

Laptopul, foarte elegant, are carcasa realizată în mare parte dintr-un aliaj de aluminiu, display cu margini înguste și include tastatură confortabilă.

PC-ul folosește sistemul ErgoLift, care determină înclinarea ușoară a laptopului atunci când capacul este deschis, fapt care face tastarea mai comodă și îi permite aerului să circule pe sub baza dispozitivului. Spre deosebire de alte modele ale companiei care folosesc același tip de balama, UX425J este stabil pe suprafețe lucioase, dovadă că micile suprafețe din cauciuc de dedesupt au fost realizate, în acest caz, dintr-un material cu o aderență mai bună. Plastic este folosit doar la rama, îngustă, din jurul display-ului (raportul screen-to-body este de 90%).

Fantele pentru aerisire sunt ascunse, între partea de jos a ecranului și corpul laptopului și sub dispozitiv. Grila de aerisire dedesupt beneficiază cel mai mult de sistemul ErgoLift. Aerul care circulă pe sub laptop este atras în carcasă, la componente. Sistemul își face bine treaba și nu există probleme cu supraîncălzirea.

Difuzoarele, certificate Harman Kardon, sunt poziționate pe marginile din stânga și dreapta. Sunetul oferit este clar, iar volumul maxim satisfăcător.

Include touchpad cu number pad integrat, tipic pentru ASUS

Tastatura, de dimensiune completă, este precisă și solidă, așa cum ne-a obișnuit ASUS. Tastele sunt iluminate, au cursă suficient de mare (1,4 mm) și sunt silențioase. Cei care scriu mult vor aprecia această tastatură. Atrage atenția faptul că tasta F10 poate fi folosită, în combinație cu tasta Fn, pentru dezactivarea sau activarea camerei, o caracteristică care va fi apreciată de cătrei cei care se tem că i-ar putea spiona cineva.

Citește și: Review ZenFone 7 Pro – Cel mai cool smartphone din 2020 nu e pentru oricine

La fel ca și pe alte modele de la ASUS, touchpad-ul are și rol de tastatură numerică digitală. Aceasta se activează prin ținerea apăsată a degetului pe butonul în formă de calculator din colțul din dreapta sus al touchpad-ului. Pentru dezactivare se apasă zona respectivă din nou. Aceasta este o modalitate isteață de a oferi un number pad fără a reduce spațiul dintre taste. Nu sunt un utilizator de number pad, dar soția mea, care este economist și petrece mult timp în Excel, îl apreciază foarte mult și este încântată de soluția găsită de ASUS.

Computerul portabil pare să fie rezistent. De altfel, acest model are certificare MIL-STD-810G, oferită de armata americană. Pentru acest standard sunt efectuate teste de cădere și de utilizare la altitudini mari și la temperaturi extreme.

Display-ul de 14” oferă rezoluție Full HD (1.920 x 1080 pixeli) și are suprafață mată, pe care o apreciez deoarece nu atrage atât de multe amprente și este mai ușor de folosit acolo unde este multă lumină artificială. Luminozitatea maximă, de 300 de niți, este decentă și permite lucrul fără probleme afară, chiar și când e mult soare. Ecranul de pe acest model ZenBook 14 este bun, dar nu impresionant.

Deasupra display-ului găsim o cameră HD cu infraroșu, compatibilă cu serviciul de autentificare facială din cadrul Windows Hello. Aceasta funcționează foarte bine cea mai mare parte din timp, chiar și la luminozitate scăzută. Calitatea imaginii în timpul videoconferințelor este bună, dar nu ieșită din comun. De altfel, puține laptopuri de pe piață includ camere web impresionante.

Lipsește jack-ul audio universal de 3,5 mm

Laptopul stă destul de bine la capitolul conectivitate, ținând cont de dimensiunile lui. Are un port HDMI standard, unul USB Type-A, două Thunderbolt 3 USB-C (ambele pot fi folosite pentru încărcarea laptopului) și un cititor de carduri micro-SD. Cardul poate fi lăsat mai mult timp inserat în laptop, deoarece nu iese în relief. Pe ASUS ZenBook 14 (UM431D) acest lucru nu era posibil.

Tot la capitolul conectivitate avem parte de o supriză nu tocmai plăcută: lipsește jack-ul audio universal de 3,5 mm. Sunt un utilizator de căști cu fir în mare parte din timp, așa că am simțit lipsa acestei componente. Din fericire, ASUS a inclus în cutie un adaptor din USB-C în 3,5 mm. Inițial nu am știut de existența lui și am folosit căști wireless.

Lipsește și portul Ethernet, dar este normal să fie așa la un laptop cu o asemenea grosime (13,9 mm). Din fericire, ASUS oferă și un adaptor din USB-C în Ethernet, pentru atunci când utilizatorul trebuie să transfere fișiere de mari dimensiuni.

Iar dacă tot am ajuns la accesoriile oferite în cutie, precizez că ASUS include și o husă elegantă pentru laptop.

ASUS ZenBook 14 (UX425J) oferă conectivitate Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0. La acest capitol există o problemă, care, sper, ține de driver. Aproape de fiecare dată când computerul intră în modul Sleep, conexiunea Wi-Fi se pierde. Când laptopul este repornit, aceasta nu revine automat. Trebuie să dai manual disconnect și apoi reconnect. Din cercetările pe care le-am făcut pe internet, nu sunt singurul utilizator care pățește acest lucru. Din fericire, cât timp laptopul este pornit conexiunea nu se întrerupe. (Update: problemele au fost rezolvate printr-o actualizare software.)

Performanță foarte bună și autonomie „heavy duty”

Laptopul se descurcă excelent în aplicațiile de productivitate, pentru care a fost gândit. Procesorul puternic, memoria RAM suficientă și SSD-ul rapid își spun cuvântul. Este bine că UX425J vine cu 16 GB RAM, deoarece memoria este lipită de placa de bază și nu poate fi schimbată sau modificată de utilizator.

Laptopul este livrat cu sistem de operare Windows 10 și include ceva bloatware. Aici depinde pe cine întrebi. Pentru unii este binevenită aplicația Spotify. Pentru mine, cea mai enervantă aplicație preinstalată de pe acest laptop este McAfee, deoarece afișează tot felul de mesaje. De ani de zile folosesc doar Windows Defender pentru securitate informatică și nu am avut niciun fel de probleme cu programele malware. Soluția Microsoft este excelentă, fapt confirmat și de reputata organizație AV-TEST.

Deși este puternic, ZenBook 14 (UX425J) are o autonomie foarte bună. Bateria Li-Po de 67 Wh oferă o autonomie de aproximativ șase ore de utilizare moderată: browserul Chrome cu 14-15 tab-uri pornite, câteva clipuri video pe YouTube, un procesor de text, editare foto ocazională și câteva zeci de minute de muzică pe Spotify. ASUS promite o autonomie maximă de până la 22 de ore.

Un alt plus este funcția de încărcare rapidă a bateriei (65W) oferită pe acest model. Acumulatorul ajunge de la zero la nivelul de 60% în aproximativ 50 de minute. Partea proastă este că acest încărcător este mai mare și mai greu decât cele de pe modelele anterioare.

Un laptop echilibrat

Trăgând linie, este greu să nu recomanzi acest model persoanelor care își doresc un ultraportabil pentru productivitate. ASUS ZenBook 14 (UX425J) este realizat din materiale premium, care îi conferă eleganță. Tastatura este confortabilă, iar cei care lucrează mult cu numere vor aprecia touchpad-ul proprietar ASUS, care include și un number pad. Performanțele sunt foarte bune, ecranul este decent, iar camera permite autentificarea facială. Mai mult, bateria nu îți dă emoții.

Pe de altă parte, lipsește jack-ul audio de 3,5 mm. ASUS oferă un adaptor, dar acesta este mic și poate fi rătăcit ușor. Mai mult, memoria RAM nu poate fi schimbată de utilizator, deoarece este lipită de placa de bază.

ASUS ZenBook 14 (UX425J) – caracteristici tehnice principale:

Procesor: Intel Core i7-1065G7 „Ice Lake” de generația a 10-a
RAM: 16 GB (3.200 MHz LPDDR4X)
Grafică: Intel Iris Plus
Stocare: 1 TB pe SSD marca Samsung (PCIe 3.0 x 2, NVMe)
Porturi: 2 x Thunderbolt 3 USB-C (ambele pot fi folosite pentru încărcare), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x standard HDMI 2.0b, 1 x micro-SD
Conectivitate wireless: Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
Baterie: Li-Po de 67Wh, încărcare rapidă 65W

UPDATE 30 septembrie 2020: După ultimele actualizări primite prin intermediul serviciului Windows Update, problemele cu conectivitatea Wi-Fi au fost rezolvate complet.

Părţi pozitive

+Design elegant, bazat pe materiale premium
+Mobilitate excelentă
+ Performanță și autonomie foarte bune
+ Are touchpad cu tastatură numerică
+ Cameră cu infraroșu permite autentificarea facială
+ Certificare MIL-STD-810G

Părţi negative

- Memoria RAM nu poate fi schimbată de utilizator
- Lipsește jack-ul audio de 3,5 mm
- Probleme de conectivitate Wi-Fi

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult