LG anunță UltraGear 48GQ900, primul său monitor de gaming OLED pentru PC cu diagonală imensă

26.05.2022
LG anunță UltraGear 48GQ900, primul său monitor de gaming OLED pentru PC cu diagonală imensă

Chiar dacă LG este lider pe piața de televizoare OLED, pe care le recomandă chiar și pentru gaming pe console sau PC, compania sud coreeană nu părea că se grăbește să aducă această tehnologie într-o manieră oficială și pe monitoare dedicate pentru PC. Acest lucru se schimbă acum, întrucât compania a anunțat oficial primul său monitor de gaming cu panel OLED din gama LG UltraGear: modelul 48GQ900. Acesta pare să păstreze avantajele televizoarelor sale din trecut, însă adaptează tehnologia la nevoile gamerilor cu funcții dedicate, dar și prin eliminarea unor capabilități care nu sunt necesare pe un monitor.

LG UltraGear 48GQ900 este un televizor OLED transformat într-un monitor de gaming

LG UltraGear 48GQ900 este practic o versiune de PC a televizoarelor din seriile CX, C1 și C2 cu diagonală de 48”. În timp ce acele modele folosesc un stand de televizor, care nu poate fi ajustat în niciun fel și nici nu încurajează o bună organizare a cablurilor, noul model UltraGear, adoptă un stand de monitor mai „tradițional”, în formă de V.

Capabilitățile de Smart TV, precum conexiunea la internet, aplicațiile integrate și tunerul TV sunt eliminate, însă, în locul lor apar capabilități dedicate gamer-ilor.

LG UltraGear 48GQ900

În primul rând, monitorul 48GQ900 integrează un hub USB 3.0 cu două port-uri, care permite conectarea de accesorii direct în monitor, ceva ce televizoarele LG nu oferă. Apoi, avem un jack de căști pentru redarea sunetului transmis prin HDMI sau DisplayPort. Acest port din urmă este un alt avantaj al monitorului LG UltraGear, ceva ce nu există pe televizoare. Poți conecta trei dispozitive pe HDMI 2.1 pe acest model, pentru imagini 4K la 120 Hz, dar prin conectarea la un PC prin DisplayPort, poți crește refresh rate-ul până la 138 Hz prin overclocking, pentru imagini și mai fluide.

Desigur, monitorul este compatibil cu standardul HDR10, dar și cu tehnologiile G-Sync de la NVIDIA și FreeSync de la AMD, pentru reducerea timpului de răspuns în jocuri video, indiferent de framerate-ul afișat.

Tranziția a adus eliminarea unor capabilități de TV, dar a asigurat introducerea unora dedicate pentru gaming

În locul unei telecomenzi de TV, LG oferă o telecomandă mai simplă, care beneficiază de o rotiță de dimensiuni mari pentru volum și câteva butoane care oferă acces la funcții rapide: Game mode, Reader Mode, Sursa, Mute și butoanele de navigație prin meniuri. Volumul controlează atât sunetul redat pe căști prin jack-ul de 3,5mm, cât și sunetul celor două difuzoare integrate cu putere de 20W.

LG spune că acest model consumă aproximativ 175W, semnificativ mai mult decât un monitor de gaming tradițional, iar în HDR poate atinge și 253W consum. Totuși, aceste valori sunt mai mici decât cele ale televizoarelor OLED similare, care consumă cu 50-100W mai mult în aceste condiții. Consumul extra pe televizoare ar putea fi justificat de integrarea unui procesor care ține un sistem de operare, cât și conexiune permanentă la internet prin Wi-Fi, cât și Bluetooth integrat pentru conectarea de boxe, soundbar-uri sau căști wireless.

Odată cu transformarea de la TV la monitor, LG UltraGear 48GQ900 a scăzut și puțin în greutate. Acesta cântărește „doar” 16,8 kg cu tot cu suport, pe când un televizor 48CX sau 48C1 cântărește peste 18 kg.

Pentru moment, LG lansează UltraGear 48GQ900 în Japonia, urmând ca alte țări din America de Nord, Europa și Asia să primească acest model în stoc în următoarele câteva luni. Prețul nu a fost încă anunțat. De asemenea, în ciuda faptului că LG a anunțat un model C1 cu diagonală de 42”, mai potrivit pentru utilizare la un PC pe birou, modelul UltraGear vine doar cu diagonală de 48”.

sursa: LG

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult