Audi Snook – o maşină cu o singură roată?

16.04.2008
Audi Snook – o maşină cu o singură roată?

Audi Snook nu este chiar o maşină şi roata cu care este dotată este de fapt o sferă. Conceptul acesta care pare să sfideze orice logică şi lege a gravitaţiei a fost realizat de designerul german Tilmann Schlootz şi a câştigat Michelin Challenge Award 2008 la salonul auto de la Detroit. Nu avem mai multe detalii. Ne rezumăm doar la câteva speculaţii care se pot face pe baza pozelor. Vehiculul pare să fie o variaţiune a Segway-ului şi împrumută oarecum ideea roţilor sferice din filmul „I, Robot”, ecranizare bazată pe povestirile scurte ale lui Asimov.

Audi Snook nu are nevoie decât de o roată

Se pare că sfera este pusă în mişcare de cei trei cilindri aflaţi pe cuşca din partea de jos a vehiculului. Aceşti cilindri se vor putea probabil roti în orice direcţie pentru a menţine stabilitatea lui Snook. Foarte interesantă ni s-a părut ideea de scaun pentru una sau două persoane. Construcţia îi permite separarea în două părţi distincte care vor putea susţine două persoane. Fiindcă maşinile din Germania au volanul pe partea stângă, controlul lui Snook se face printr-o sferă plasată tot în partea stângă a scaunului. Viteza şi alte informaţii legate de rularea „maşinii” vor fi proiectate pe parbrizul care ţine loc şi de portieră.

Audi Snook – trenul de rulare

Tilmann Schlootz credem că şi-a pus foarte mult încrederea în sistemul computerizat de control al echilibrului în mişcare al conceptului şi e foarte posibil să aibă dreptate. Dacă ne gândim mai bine, sistemele de siguranţă activă din maşinile de astăzi, cum ar fi ABS-ul sau ESP-ul, sunt controlate automat de un cip. Conceptul va fi prezentat din nou la târgul din Hanovra între 21 şi 25 aprilie. Cât despre aproximarea momentului când tehnologia va permite construcţia unor astfel de vehicule, ne abţinem.

Audi Snook cu scaunul multifuncţional

Urmărește Go4IT.ro pe Google News