Copilul robot

27.11.2007
Copilul robot
Fudan Intelligent Robot

Inteligenta copilareasca

Fudan Intelligent Robot, o noua creatie a chinezilor, are abilitatea de a invata chestii noi asemenea unui copil, ghidandu-se dupa ce „trage cu urechea" la discutiile oamenilor. Pentru asta dispune de sisteme de recunoastere a vocii si interpretare a acesteia. Isi creeaza si harti electronice ale traseelor parcurse.

Daca o chinezoaica ii spune „draga, aceasta este bucataria", cand va striga „du-te-n bucataria mea…" robotul se va indreapta in locatia memorata imediat. Cu design umanoid, robotul Fundan are in loc de chip un mic ecran, pe post de „abdomen" un display mai mare, iar ca picioare doua roti puse in miscare de un motor.

Si acum, putina politica. La demonstratia publica, cineva i-a cerut robotului sa „ne spui ceva despre al 17-lea congres al partidului". Ca raspuns la solicitare, Fundan a afisat pe ecranul mai mare un clip video cu speech-ul presedintelui Hu Jintao tinut la ultimul congres al Partidului Comunist Chinez.

Robotul dragalas

Un robotel destul de inteligent ca sa-ti inlocuiasca bona va fi lansat in 2009 la pretul unui telefon mobil: in jur de 300 USD. Destul de curand s-ar putea sa-l cumperi si tu. Are doar 43,18 cm si 2,72 kg, dar vorbeste cu o voce digitizata, se plimba de colo-colo si te recunoaste cu ajutorul unei camere video.

E vorba de Zeno, un robotel de talia unui copil a carui infatisare a fost parca inspirata din benzile desenate. Numele a fost imprumutat de la un filosof antic foarte iubit de Dr. David Hanson, seful companiei Hanson Robotics care l-a creat pe micut. De fapt, Hanson a fost atat de impresionat de filosof incat i-a dat acelasi nume si propriului fiu. Fata robotelului confectionata din Frubber, un material creat de aceeasi companie si care imita foarte bine tesutul uman.

 

Mimica faciala este realizata cu ajutorul a 12 motorase si este apropiata de cea a chipurilor noastre. Alte 18 se ocupa de miscarea lui Zeno. Micutul e capabil de dialoguri complexe. Mai mult de atat, isi foloseste softul de inteligenta artificiala cu care a fost inzestrat ca sa ia propriile decizii, iar cand i se termina bateria se comporta ca un copil obosit care are nevoie de somn. www.zenosworld.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News