Gadgeturi inedite la Cerf 2008

12.05.2008
Gadgeturi inedite la Cerf 2008

CERF 2008 şi-a închis ieri porţile lăsându-ne o amintire nu foarte plăcută, nu datorită celor prezenţi ci mai degrabă din cauza celor absenţi. Ne-am fi dorit ceva mai mult, ca la marile târguri internaţionale, însă la Cerf am avut ocazia să admirăm în proporţie de 80% monitoare, plasme şi LCD-uri (că doar sunt la modă). Mi-am propus ca în articolul de faţă să evidenţiez câteva gadgeturi mai deosebite care chiar dacă nu sunt o premieră la nivel mondial, ne-au atras atenţia şi au mai rupt din monotonia grandiosului nostru târg IT.

Într-un colţ întunecat al pavilionului 15 am descoperit iRobot – nu filmul ci roboţelul-aspirator cu IQ ridicat. Cum am auzit că am de a face cu un gadget inteligent, automat mi-am pus întrebarea “oare e mai deştept decât mine?”. Concluzia a venit în mai puţin de 10 minute, timp în care o domnişoară mi-a explicat ce ştie micuţul.

 

 

 

Aspiratorul-robot inteligent ştie să cureţe casa în lipsa ta, prin modul avansat de programare – se poate seta atât ziua cât şi ora la care să înceapă curăţenia. iRobot se va plimba dezinvolt pe covor sau pardoseală, acoperind toate zonele accesibile şi ocolind eventualele obiecte aruncate pe jos. De asemenea, detectează treptele şi evită o potenţială cădere în gol, iar cu ajutorul unor dispozitive externe (Virtual Wall) ce emit raze în infraroşu poţi delimita perimetrul în care activează aparatul.

Modul inteligent de curăţare (Lighthouse) ţine de bariera invizibilă Virtual Wall şi constă în restricţionarea accesului la următoarea cameră până când iRobot “face lună” încăperea curentă.

iRobot - aspirator inteligent

iRobot nu se va opri până nu termină ce are de făcut, chiar dacă acumulatorul este aproape consumat. Când va detecta un nivel scăzut al bateriei, aspiratorul inteligent se va îndrepta către bază (un dock special) şi se va reîncărca, apoi îşi va relua lucrul. După ce îşi încheie activitatea, se repoziţionează cuminte la dock. Încărcat la capacitate maximă, el va fi în stare să cureţe un apartament cu trei, până la patru camere.

La final am realizat că, în ceea ce face, iRobot este cu siguranţă mai bun decât orice bărbat şi tocmai de aceea m-am interesat de costul său. Am aflat că modelul iRobot Roomba 560 este disponibil pe site-ul marketonline.ro şi costă aproximativ 1500 RON, iar fratele mai mic (Roomba 530) valorează 1200 RON , dar nu poate fi programat şi nu dispune de tehnologie Lighthouse.

Mergem mai departe, facem slalom printre promoteriţe şi ajungem la un stand ce ne prezintă memoriile USB subacvatice PQI. Ca să nu avem dubii, expozanţii le-au scufundat într-un acvariu populat cu peştişori viu coloraţi ce din motive doar de ei ştiute le evitau pe cât posibil. Noi credem însă altceva. Credem că aceste memorii sunt foarte utile pe o vreme toridă, când la vederea unei bălţi (a se înţelege lac, ştrand, mare, ocean) uiţi că ai telefon, bani, acte, memorii pe USB şi nici măcar nu ştii să înoţi şi plonjezi ca o maşină scăpată de sub control în apele învolburate şi răcoritoare. Cu PQI, ai garanţia că datele de pe stick rămân intacte.

Memorii subacvatice PQI

La standul Aline, am asistat la prezentarea tablei interactive Whiteboard (suprafaţă senzitivă din Teflon, rezistentă la depunerile de praf şi murdărie) produsă de PolyVision. Soluţia este destinată mediului business, acolo unde şedinţele despre target-uri, rezultate şi decizii cer imperios o mână fermă care să traseze pe tablă tot felul de linii şi cerculeţe sugestive.

Tabla interactivă ar putea fi utilizată şi în scop educaţional (şcoli, licee), dar costul de 3000 Euro (1500 Euro tabla şi aproximativ 1500 Euro proiectorul) mă face să cred că autorităţile vor avea oarecare reţineri în a cheltui banii pe aşa ceva.

 

 

 

În cadrul prezentării, am asistat la calibrarea cu succes a dispozitivului (printr-o simplă apăsare a unei icoane dedicate) şi la câteva demonstraţii în Powerpoint, browsere de Internet şi Paint. Precizia nu s-a dovedit desăvârşită, însă îndeajuns de bună încât să nu pună utilizatorii în situaţii incomode. Tabla PolyVision vine cu software-ul Webster ce include suport pentru transferul fişierelor prin drag & drop, afişare pe mai multe monitoare, marcaje, personalizare unelte, printare etc.

Tabla interactivă PolyVision

Tot la Aline, dar de această dată în vitrine, am remarcat un hub USB inedit, foarte frumos ca design şi cu o mulţime de interfeţe de conectare. Am aflat că produsul aparţine companiei Lacie, specializată în soluţii de stocare externe.

Lacie Hub oferă patru port-uri USB 2.0, două port-uri Firewire 400, un ventilator care te va răcori pe timp de vară şi opt LED-uri colorate, într-un design atractiv menit să-ţi înlocuiască ghiveciul cu flori ofilite de pe birou. Preţul este un pic condimentat, de 90 $ fără taxe. Gadgetul se poate comanda de pe site-ul producătorului.

LaCie USB Hub

Ultimul gadget ce are marea onoare să intre în istorie, fiind menţionat în izvoarele scrise ale go4it, este încărcătorul solar hibrid Apollo de la standul Evolio. Peste mulţi ani, când sursa de energie pentru orice va fi chiar corpul uman, îţi vei aduce aminte cum te-ai rătăcit în munţi şi ai rămas fără baterie la telefon, dar ai avut la tine acest încărcător care practic ţi-a salvat viaţa. Am vorbit despre specificaţiile acestui "erou" în devenire (Apollo Solar Charger) într-o ştire de pe vremea Cerf-ului 2008.

Apollo Solar Charger

Mi-ar fi plăcut să vă povestesc despre aşa zisele crap-gadgets (acele aparate ciudăţele, ieftine şi uneori inutile – nelipsite la evenimente precum CES, CeBit sau Computex), dar ele au lipsit cu desăvârşire la Cerf 2008, în special pentru că firmele mici nu au fost de acord cu taxa de închiriere a spaţiului. Desigur, nu mă aşteptam ca la Sony, LG sau Panasonic să găsesc Orgasmo Clock sau ochelarii de slăbit pentru sedentari, însă cred că prezenţa acestor mici prostioare ar fi schimbat în bine părerea noastră despre Cerf.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News