Fanii genului SF pot avea acum propriul computer HAL-9000, în rol de asistent cu comandă vocală

02.08.2018

Apărut în urmă cu 50 de ani în filmul 2001: A Space Odyssey, HAL-9000 demonstra într-un mod surprinzător de realist potenţialul sistemelor de inteligenţă artificială, dar mai ales pericolele la care acestea ne pot expune.

Atât de mare a fost impactul tehnologiilor prezentate în filmul gândit de regizorul Stanley Kubrick şi Arthur C Clarke, încât multe dintre acestea chiar au fost transpuse în produse comerciale.  

Luăm exemplul serviciului de asistenţă prin comandă vocală suportat cu telefoane inteligente de generaţie recentă.

Creat folosind tehnologii din prezent, replica HAL-9000 copiază în cel mai mic detaliu aspectul consolei centrale din film şi interfaţa grafică a computerului.

Însă piesa de rezistenţă este vocea inconfundabilă a AI-ului HAL-9000, în care acesta va răspunde (sau nu) comenzilor primite pe cale vocală, folosind replici din filmul după care este inspirat.

Nava spaţială este, în cazul de faţă, propria locuinţă. Replica HAL-9000 funcţionează ca şi centru de control pentru dispozitivele Internet of Things din locuinţă, controlând luminile, jaluzelele, sistemul de climatizare, uşile garajului.

Conectat la internet, HAL-9000 poate căpăta noi funcţii prin actualizări software, devenind ceva mai mult decât o jucărie pentru cei cu buzunare adânci.

Finanţată în cadrul unui proiect Indiegogo, replica HAL-9000 poate fi achiziţionată cu preţul de 599 dolari, primind în schimb consola centrală şi un suport pentru masă. Prevăzut cu conexiune Bluetooth, gadgetul funcţionează ca şi Smart Speaker, răspunzând la comenzile primite pe cale vocală. Cei cu mai multă imaginaţie pot ataşa consola prevăzută cu sistem de fixare magnetică de orice obiect metalic, creând propriul centru de comandă.

Cu preţ de 1199 dolari (889 dolari pe Indiegogo), modelul avansat oferă în plus şi o replică a consolei de comandă din film, având mai multe butoane şi un ecran pe care sunt redate diverse simboluri grafice.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult