La 30 de ani după incident, cei din spatele atacului TV „Max Headroom” nu au fost prinşi

24.11.2017
La 30 de ani după incident, cei din spatele atacului TV „Max Headroom” nu au fost prinşi
În urmă cu 30 de ani, semnalul a două televiziuni din SUA a fost deturnat, iar în locul programelor obişnuite a fost rulat un clip video bizar în care apărea un bărbat cu o mască a personajului Max Headroom pe faţă. Cele două staţii vizate au fost WGN şi WTTW din Chicago. Cei care s-au aflat în spatele incidentului nu au fost prinşi nici până astăzi. 
 
Atacul a fost posibil datorită tehnologiei analogice folosite la momentul respectiv. Semnalele transmise de cele două staţii TV către un turn din clădirea John Hancock din Chicago au fost supraîncărcate şi înlocuite cu înregistrarea celor care au orechestrat atacul. Inginerii de la WGN au schimbat repede frecvenţa, aşa că incidentul a durat puţin. Cei de la WTTW nu au fost la fel de pricepuţi, iar înregistrarea s-a văzut timp de 90 de secunde în timpul unui episod din serialul „Doctor Who”.
 

Nu a fost, însă, primul incident de acest fel. În 1977, semnalul televiziunii ITV Southern Television din Anglia a fost deturnat şi transmis un mesaj de la „Asociaţia Intergalactică”. „Toate armele voastre ale răului trebuie înlăturate… Aveţi la dispoziţie puţin timp pentru a învăţa să trăiţi împreună în pace”, era mesajul. Mulţi oameni chiar au crezut că am fost contactaţi de extratereştri care ne-au transmis un avertisment. 
 
Trecerea la semnalul digital şi folosirea unor metode de criptare a semnalului au făcut aproape imposibile astfel de atacuri. Totuşi, în 2007 o staţie din Washington care transmitea în format HDTV a fost deturnată, iar pe ecran a apărut, în timpul unei emisiuni de ştiri, o imagine alb-negru cu o femeie şi un bărbat.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult