Puterea contextului actual. Oamenii de astăzi continuă să vadă gadgeturi în opere de artă vechi

15.11.2017
Puterea contextului actual. Oamenii de astăzi continuă să vadă gadgeturi în opere de artă vechi
Un cuplu care se afla într-un muzeu de artă din Munchen a dat peste o pictură din 1860 a artistului austriac Ferdinand Georg Waldmüller, transmite Motherboard. În operă, numită „Cea aşteptată”, apar un bărbat şi o femeie, iar în mâinile tinerei se observă ceva ce seamănă cu un smartphone. 
 
Potrivit britanicului Peter Russell, cel care a pronit această dezbatere, pictura este o dovadă clară a faptului că percepem lucrurile în funcţie de contextul tehnologic actual. Tânăra din tablou seamănă foarte mult cu o femeie de astăzi, care se uită la smartphone în timp ce merge pe stradă. „Ne-o putem chiar imagina folosind o aplicaţie de dating, precum Tinder”, a declarat Russell.  
 
 
Acesta nu este singurul caz în care viaţa noastră actuală, dominată de gadgeturi, ne fac să vedem astfel de obiecte în opere vechi. Tim Cook, directorul executiv al Apple, a participat anul trecut la evenimentul Start-up Fest din Amsterdam. Acolo, fostul comisar european Neelie Kroes l-a întrebat pe şeful companiei americane când exact şi unde a fost inventat iPhone. „Ştii, am crezut că am ştiut acest lucru până seara trecută când Neelie m-a dus să văd câteva picturi de Rembrandt şi într-una dintre acestea am văzut ceva ce m-a şocat. Era un iPhone”, a glumit Cook. 
 
 
Pictura la care se referă Cook nu este, de fapt, una realizată de Rembrandt. Este o piesă marca Pieter de Hooch numită „Un bărbat îi dă o scrisoare unei femei într-un salon”. Pictura a fost terminată în 1670. 
 
 
Mai mult, un detaliu dintr-o statuie antică i-a înfierbântat pe cei care cred că este posibilă călătoria în timp. În mâinile unei femei apare ceea ce pare a fi un laptop sau un dispozitiv hibrid 2-în-1. Obiectul respectiv are chiar şi două găuri pe lateral, despre care unii au spus chiar că sunt porturi, precum cele USB sau HDMI.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult