Solar Bottle purifică apa ce o bei

07.09.2007
Solar Bottle purifică apa ce o bei

Ştiai că peste 2,5 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza bolilor provocate de microorganisme, mare parte din acestea provenind din apa potabilă de zi cu zi?

Conceptul „Solar Bottle„, dezvoltat de doi italieni, doreşte să găsească o rezolvare acestei probleme globale. Ea are la bază ideea că bacteriile din apă, în contact prelungit cu lumina solară, sunt ucise în mare parte, datorită radiaţiilor UV-A şi a temperaturilor ridicate. Desigur, este vorba de apa aflată într-un container de dimensiuni relativ mici, nu cea din râuri şi lacuri. Tocmai un astfel de container au dezvoltat cei doi.

Având un volum de 4 litri, Solar Bottle are două părţi: una transparentă – pentru a permite absobţia de unde ultra-violete şi una opacă şi închisă la culoare – pentru a atrage căldura. Mânerul special ajută la transport şi e util pentru a potrivi containerul astfel încât razele solare să îşi facă efectul.

Solar Bottle

Stau şi mă întreb câţi locuitori ai Bucureştiului consumă apă de la robinet? Probabil destui. Provenind dintr-un oraş aflat mai spre munte, încă din primele mele zile în capitală am renunţat la consumul de apă „potabilă” de la Apanova. Un astfel de dispozitiv mi-ar putea schimba convingerile? Poate, dar atât timp cât eficienţa sa este demonstrată, şi va avea un preţ decent, el va fi un „best buy” în rândul populaţiilor din ţările slab şi în curs de dezvoltare, aflate în zonele calde ale globului. Şi ar salva vieţi omeneşti…

Urmărește Go4IT.ro pe Google News