Sony prezintă bateria care funcţionează cu hârtie

19.12.2011
Sony prezintă bateria care funcţionează cu hârtie

Sony creat primul prototip funcţional al unei baterii capabile să genereze energie electrică folosind drept combustibil hârtie, sau alte resturi lemnoase care altfel ar fi ajuns la gunoi.

Sony prezintă bateria care funcţionează cu hârtie

Noua bio-baterie utilizează un amestec de enzime şi apă pentru a descompune hârtia în principalul ingredient constituent – celuloza. Amestecul creat este utilizat apoi pentru generarea de energie electrică, rezultată în urma unei reacţii chimice cu glucoza conţinută în celuloză.

Mecanismul de funcţionare al acestui tip de baterie exploatează o reacţie chimică similară celei apărute în timpul digestiei la termite – specie de insecte care se hrănesc cu materiale lemnoase.

Conform reprezentantului Sony, Chisato Kitsukawa, acest tip de bio-baterie prezintă mult potenţial de viitor şi este complet ecologic, deoarece în componenţa sa nu intră metale sau alte substanţe chimice toxice pentru mediul înconjurător.

De asemenea, materia primă utilizată pentru generarea energiei – hârtia şi alte resturi vegetale care conţin celuloză, se găsesc din abundenţă în natură sau rezultate în urma activităţilor umane.

Celuloza descompusă cu ajutorul enzimelor este transformată iniţial în zaharuri, care apoi sunt procesate într-o a doua etapă folosind alt tip de enzime. În urma noii reacţii sunt eliberaţi ioni de hidrogen şi electroni. Electronii rezultaţi sunt captaţi ca şi electricitate într-un circuit electric, în timp ce ionii de hidrogen sunt combinaţi cu oxigenul din aerul ambiant pentru a forma apă în stare pură.

Din păcate prototipul prezentat publicului mai trebuie optimizat pentru ridicarea eficienţei la un nivel adecvat pentru aplicaţii comerciale, astfel încât să poată concura cu succes tehnologiile consacrate, cum este cea a acumulatorilor Li-Ion.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News