„Tesla mărilor”, prima navă comercială fără echipaj, va fi lansată anul viitor

24.07.2017

Prima navă comercială din lume fără echipaj va fi lansată anul viitor, iar până în 2020, după ce vor fi efectuate o serie de teste, va naviga singură pe mările şi oceanele lumii. Construită în Norvegia de companiile Yara International (agricultură) şi Kongsberg Gruppen (tehnologie), Yara Birkeland va folosi tehnologii precum GPS, radar, camere şi senzori pentru a naviga pe mare şi manevra în porturile aglomerate.

 

Nava, capabilă să transporte 100 de containere, costă 25 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât una de aceleaşi dimensiuni, cu echipaj.

 

Yara Birkeland va folosi doar panouri solare pentru a genera electricitate. Astfel, potrivit investitorilor, costurile anuale de operare vor fi cu 90% mai reduse decât în cazul unei nave diesel obişnuite, cu echipaj.

Numită şi „Tesla mărilor”, nava îşi va căpăta autonomia în mai multe etape, după ce dezvoltatorii vor fi siguri că va putea naviga singură în siguranţă.

 

Yara Birkeland va face primele transporturi de fertilizatori la sfârşitul anului viitor, pe o distanţă de 60 de kilometri.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult