Următorul mare război ar putea începe în spaţiu

10.10.2017
Următorul mare război ar putea începe în spaţiu
Mai mulţi mebri ai Congresului american au demarat la sfârşitul anului trecut procedurile pentru înfiinţarea unei noi forţe militare. Este vorba despre US Space Corps, care ar trebui să îşi înceapă activitatea până în ianuarie 2019. 
 
US Space Corps va fi un corp militar separat din cadrul Departamentului Forţelor Aeriene şi se va afla sub comanda Secretarului Forţelor Aeriene. Totuşi, unii generali nu sunt de acord cu proiectul, deoarece consideră că Pentagonul este şi aşa o instituţie foarte complicată.  
 
Deşi spaţiul a fost până acum un mediu paşnic, folosit pentru explorare şi descoperiri, tot mai multe state îşi dezvoltă propriile programe spaţiale, iar multe dintre vehiculele care ajung pe orbita planetei nu sunt paşnice. Mai mult, companii private, unele finanţate de miliardari, şi-au propus să mineze asteroizi pentru resurse în următorii ani, iar legislaţia în domeniu este aproape inexistentă. Cu cât mai mulţi oameni ajung în cosmos, cu atât cresc şansele să apară un conflict. 
 
Rusia deja a lansat pe orbită satelitul experimental numit „Kosmos 2499”, despre care se crede că este capabil să distrugă sau imobilizeze sateliţi americani sau ai NATO la nevoie.
 
Kosmos 2499
 
Totodată, China a pus pe orbită „Shiyan”, un vehicul spaţial înzestrat cu un braţ robotic capabil să prindă alţi sateliţi şi să îi scoată din uz. În 2007, statul asiatic a folosit un vehicul prototip pentru a distruge un satelit meteorologic vechi, care îi aparţinea. 
 
 
Aceste arme pot fi folosite şi pentru a distruge sateliţii GPS pe care se bazează atât de mulţi oameni în viaţa de zi cu zi. De aceea, cei care dosresc înfiinţarea US Space Corps cred că America a rămas în urmă şi că există posibilitatea ca următorul mare război mondial să izbucnească la „gravitaţie zero”. 

SUA dispune deja de o organizaţie care se ocupă cu monitorizarea şi apărarea spaţiului. Este vorba despre US Air Force Space Command, care a fost creată în 1982 şi are astăzi 38.000 de angajaţi. Totuşi, aceştia sunt mai mult observatori, deoarece SUA nu deţine în spaţiu arme la fel de avansate ca cele ale ţărilor rivale. Sunt, însă, testate proiecte. Unul este laserul naval, echipat deja pe USS Ponce, care se află în Golful Persic, iar altul este X-37b, o navetă spaţială autonomă, fără echipaj, care poate fi înzestrată cu diferite arme. O posibilă soluţie este o versiune modificată a laserului de pe USS Ponce. 

 X-37b

După cum scriam mai sus, mediul privat este şi el interesat de explorarea spaţiului, dar din alte motive. Rezervele de aur şi de platină de pe Terra sunt limitate. Cel putin aşa sunt cele accesibile prin tehnologiile de minerit actuale. De aceea compania Planetary Resources şi-a propus să extragă cele doua metale preţioase din asteroizi. Printre investitorii în startup se numară Larry Page, co-fondator al Google, Eric Schmidt, preşedinte executiv al Alphabet, şi regizorul filmului „Avatar”, James Cameron. Alte companii, precum Virgin Galactic, fondată de miliardarul Richard Branson, doresc să dezvolte turismul în spaţiu. 
 
În aceste condiţii, activitatea din jurul planetei noastre va fi foarte intensă în următorii 50 de ani, iar interesele vor fi şi ele mari. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult