Firefox

06.02.2014
Aici găseşti cea mai nouă versiune de Firefox.
 • Firefox 41: extinde suportul pentru apeluri audio şi video cu o casetă pentru mesaje instant, apărând în partea de jos a ferestrei de chat principală
 • Firefox 38: Unul dintre cei mai activi susţinători ai filosofiei open-source, Mozilla Foundation s-a ferit să implementeze tehnologii închise în cadrul produselor sale. Într-un final, compania a trebuit să accepte că acestea sunt uneori inevitabile, iar noul Firefox 38 este compatibil cu fluxurile video HTML5 protejate de DRM, aceasta fiind de altfel şi una dintre puţinele noutăţi aduse de noua versiune.
 • Firefox 37: Mozilla a lansat versiunea cu numărul 37 al popularului său browser Firefox, acesta neremarcându-se însă cu prea multe noutăţi semnificative. Cu toate acestea, actualizarea este utilă deoarece repară anumite probleme cu redarea video YouTube de care s-au lovit utilizatorii versiunii anterioare şi îmbunătăţeşte compatibilitatea HTTP/2.

 • Firefox 36:  Urmându-şi tradiţionalul ciclu de dezvoltare de şase săptămâni, popularul browser Mozilla Firefox a ajuns la versiunea cu numărul 36. Noul browser oferă compatibilitate oficială cu HTTP/2, elimină suprotul pentru certificatele de securitate RSA criptate pe numai 1024 de biţi şi permite sincronizarea New Tab Page între platformele software diferite.

 • Firefox 35: Firefox Hello, implementarea particulară Mozilla a protocolului WebRTC, a fost actualizat cu opţiuni care permite crearea unor canale persistente pentru convorbiri şi cu organizarea contactelor şi conversaţiilor în grupuri. Noua casetă pentru căutare a fost şi ea uşor modificată, acesta permiţând acum rearanjarea butoanelor motoarelor de căutare. Din punct de vedere al securităţii, Firefox 35 oferă suport pentru extins pentru HTTP Public Key Pinning. Suportul pentru această tehnologie, care permite limitarea accesului la anumite domenii Web prin acceptarea unor certificate de securitate eliberate doar de autorităţile agreate, a fost implementat pentru clienţi acum trei versiuni şi a fost completat acum cu o extensie care le oferă şi proprietarilor de site-uri un control similar. Din punct de vedere tehnologic, Firefox 35 implementează suportul H.264 pentru Mac OS X 10.6 sau mai nou, oferă o compatibilitate mai bună pentru modificările dinamice CSS, îmbunătăţeşte alocarea resurselor consumate în cazul elementelor grafice redimensionate  şi implementează alte câteva opţiuni noi pentru dezvoltatorii Web.

 • Firefox 34: Cea mai importantă schimbare tehnologică este apariţia clientului Firefox Hello, adică implementarea particulară Mozilla a protocolului de mesagerie WebRTC. Firefox Hello este un client pentru mesagerie audio şi video care permite comunicarea directă fără plug-in-uri cu utilizatorii care folosesc alte browsere compatibile WebRTC, cum ar fi de pildă Opera sau Chrome. Caseta pentru căutare a primit un nou meniu care permite alegerea rapidă a motorului de căutare dorit si oferă sugestii în timp real. Utilizatorii din Statele Unite primesc şi setarea implicită a motorului de căutare Yahoo în locul Google, însă sunt întrebaţi în prealabil dacă doresc să facă această schimbare. Alegerea temelor de interfaţă este simplificată prin implementarea unui meniu nou, iar cei care nu au făcut actualizarea la Firefox 33.1 vor lua acum contract şi cu butonul care permite ştergerea rapidă a datelor navigării.

 • Firefox 32 foloseşte în mod implicit HTTP caching v2, o schimbare care promite îmbunătăţiri ale vitezelor de transfer în cazul paginilor Web bogate în conţinut prin optimizarea modului de management al pachetelor de date. Această schimbare promite totodată şi o îmbunătăţire a stabilităţii în aceleaşi condiţii.Securitatea a fost îmbunătăţită prin implementarea Public Key Pinning, această schimbare eliminând teoretic o parte a atacurilor de tip Man-in-the-middle prin verificarea riguroasa a certificatelor digitale. O extensie a standardului HTTP, Public Key Pinning restricţionează originile certificatelor servite de serviciile Web, limitând sesiunile ulterioare doar la certificatul care a fost acceptat prima oară.Interfaţa oferă doar câteva îmbunătăţiri minore. Astfel, meniul contextual al paginilor având acum şi un set mic de butoane pentru navigaţie, caseta pentru căutare în pagină indică numărul de rezultate, iar managerul pentru parole salvează şi afişează informaţii noi, cum ar fi data accesării sau numărul de utilizări ale datelor de autentificare.

 • Firefox 31: Versiunea 29 a browser-ului Firefox ne-a adus o interfaţă nouă şi alte câteva îmbunătăţiri, însă versiunea următoare nu a fost prea interesantă. Mozilla a actualizat popularul său browser la versiunea cu numărul 31, iar aceasta oferă ca noutăţi blocarea descărcării fişierelor malware, un New Tab Page modificat şi compatibilitate nativă cu formatele PDF şi OGG.
   
 • Firefox 30: Versiunea cu numărul 29 a browser-ului Mozilla Firefox a adus ca noutăţi o interfaţă complet refăcută şi noul serviciu de sincronizare Firefox Accounts, deci era de aşteptat ca actualizarea care va urma după aceasta să nu fie tot atât de interesantă. Lansată ieri, versiunea 30 a celebrului browser aduce câteva noutăţi interesante. Interfaţa actualizată Australis a fost îmbunătăţită în noua versiune 30 cu un buton care oferă acces rapid la barele laterale pentru conţinut. Acesta nu este însă activat în mod implicit, însă cei care vor acces rapid la Bookmark, History sau conţinutul altor aplicaţii care folosesc Sidebars. Începând cu Firefox 30, cele mai multe dintre plug-in-uri nu vor mai fi activate în mod implicit. Cu excepţia modulelor software considerate sigure de către Mozilla, toate celelalte plug-in-uri vor necesita consimţământul utilizatorului înainte de a fi activate şi folosite. Utilizatorii platformei Linux vor beneficia de un suport multimedia mai bun. Firefox 30 foloseşte în mod implicit GStreamer 1.0 şi aduce suport mai bun pentru codec-uri, accelerare hardware şi alte îmbunătăţiri faţă de vechea versiune 0.1 folosită până acum.
   
 • Firefox 29 aduce ca principală noutate o nouă interfaţăInterfaţa Australis este asemănătoare cu mediul grafic al browser-ului rival Chrome. Aceasta oferă taburi de dimensiuni mici cu colţuri rotunjite şi integrare coloristică discretă, un meniu centralizat cu un design complet refăcut care se ascunde în spatele unui buton dedicat şi câteva butoane noi, care ascund, printre altele, şi un manager îmbunătăţit pentru site-urile favorite.Odată cu Firefox 29 îşi va face debutul public şi noul serviciu de sincronizare a site-urilor favorite, sesiunilor şi datelor de autentificare Firefox Accounts. Comun cu sistemul de sincronizare implementat pe Firefox OS, versiunea îmbunătăţită a vechiului Firefox Sync promite o securitate superioară şi o viteză de sincronizare mai bună.
   
 • Firefox 28 este finalizat şi gata de download. Noua versiune Firefox conţine mai multe actualizări care îmbunătăţesc performanţa şi siguranţa la navigare pe internet. La capitolul inovaţii, Firefox 28 adaugă reglaje dedicate pentru volum în dreptul filmuleţelor HTML5, suport pentru decodarea hardware a clipurilor VP9, un API standardizat pentru gamepad-uri şi suport pentru codec-ul Opus în filmuleţele care folosesc containerul WebM. De asemenea, puteţi încerca şi una din versiunile mai vechi de Firefox, selectând link-ul dorit din lista prezentată după apăsarea butonului Download:
   
 • Firefox 27 primeşte suport pentru recepţionarea de notificări şi mesaje chat din reţelele de socializare preferate, graţie noii componente Firefox SocialAPI
   
 • Firefox 26 introduce o funcţia numită “Ask Google for suggestions”, responsabilă cu verificarea ortografiei în mesajele email şi comentariile adăugate în paginile web deschise cu Google Chrome 26.
   
 • Începând cu Firefox 25, utilizatorii care revin la web browser-ul Mozilla după o perioadă lungă de absenţă sunt întâmpinaţi cu un dialog ce permite preluarea istoricului şi setările pentru navigare din web browser-ul folosit până atunci.
   
 • Firefox 24 a introdus funcţia Private Browsing, prin care putem naviga pe internet fără a lăsa urme în istoricul de navigare, orice informaţii despre paginile vizitate fiind şterse automat după închiderea tab-ului respectiv.
   
 • Firefox 23 a introdus folosirea implicită a opţiunii Mixed Content Blocking, cu scopul de a bloca atacurile de tip Man-in-the-middle sau Eavesdropping pe paginile securizate.
   
 • Firefox 22 a avut ca noutăţi activarea implicită a standardului WebRTC, performanţe mai bune pentru WebGL şi OdinMonkey.
   
 • Firefox 21 s-a făcut remarcat prin performanţe îmbunătăţite la redarea elementelor grafice şi prezenta noului modul Firefox Health Report.
   
 • Firefox 20 a introdus  un nou panou pentru controlul fişierelor descărcate, ce aducea o binevenită actualizare vechii ferestre pentru download-uri. 
   
 • Firefox 19 a introdus suport nativ pentru vizionarea de documente PDF şi îmbunătăţiri de fineţe pentru creşterea performanţelor şi stabilităţii.
   
 • Firefox 18 a adus un motor JavaScript mai rapid şi compatibilitate cu ecrane Retina Display.
   
 • Firefox 17 a introdus  modul de listare click-to-play, care permite blocarea lansării componentelor plugin potenţial vulnerabile.
   
 • Firefox 16 a adus noi îmbunătăţiri vizibile asupra consumului de memorie RAM şi performanţele resimţite.
   
 • Firefox 15 s-a făcut remarcat prin performanţe îmbunătăţite şi o gestionare mai eficientă a memoriei RAM rezervată pentru componente plug-in.
   
 • Firefox 14 a adus opţiunea Click-To-Play, pentru încărcarea selectivă a componentelor plug-in responsabile cu afişarea conţinut şi suport îmbunătăţit pentru auto-completarea adreselor web.
   
 • Firefox 13 s-a făcut remarcat prin modificări importante la nivel de interfaţă şi funcţionalitatea oferită.
   
 • Firefos 12 a adus suport pentru instalarea în fundal a pachetelor de actualizare, fără intervenţia utilizatorului, respectiv un set actualizat de controale media pentru funcţia de redare video prin API HTML 5.
   
 • Firefox 11 a introdus funcţia Forget This Site, prin care putem şterge din istoricul de navigare orice urmele rămase după vizitarea unui website.
   
 • Firefox 10 este încadrat în categoria „Extended Support Release„, ceea ce înseamnă că setul de facilităţi disponibile este finalizat şi nu va mai primi alte modificări în afara obişnuitelor remedii de securitate. Decizia vine în sprijinul companiilor care nu doresc să adopte câte o nouă versiune de Firefox la fiecare şase săptămâni, conform calendarului de lansare adoptat de Mozilla pentru versiunile obişnuite de Firefox.
Tags: