WinRAR 5.70

22.02.2019
Lansat în urmă cu aproape 20 de ani, WinRAR este şi astăzi una dintre aplicaţiile pe care te poţi aştepta să le întâlneşti pe orice PC

Lansat în urmă cu aproape 20 de ani, WinRAR este şi astăzi una dintre aplicaţiile pe care te poţi aştepta să le întâlneşti pe orice PC, fiind indispensabil pentru arhivare transportul în siguranţă a fişierelor, fie cu ajutorul dispozitivelor de stocare portabilă sau prin internet.

Noua versiune WinRAR 5.70 beta 2 a fost lansată pentru corectarea unui exploit care permitea infectarea PC-ului folosind un fişier modificat. Din fericire, vulnerabilitatea strecurată acum mulţi ani în codul aplicaţiei nu pare că a fost exploatată la scară largă, ieşind la iveală abia recent.

WinRAR foloseşte un motor de compresie optimizat pentru procesoare multi-core de ultimă generaţie, capabil să exploateze setul de instrucţiuni AES-NI pentru a spori performanţele la criptarea şi decriptarea arhivelor de fişiere.

Pe lângă obişnuitele arhive RAR şi ZIP, WinRAR poate extrage conţinutul şi altor formate de arhive: ZIPX, ARJ, ACE, LZH, TAR, GZip, UUE, BZIP2, LZMA, PPMdCAB, Z şi 7-Zip. WinRAR suportă inclusiv arhive 7zip multi-volum (.7z.001, .7z.002, …).

Datele pot fi protejate folosind cheie pe bază de parolă, în arhive criptate cu algoritm AES pe 128 biţi. WinRAR include şi un manager de parole, util pentru gestionarea colecţiei de parole utilizate cu diverse arhive.

Aplicaţia suportă parametrul -ai (Attribute Ignore), folosit pentru suprimarea oricăror parametrii de arhivare predefiniţi (calea unde să fie extrase fişierele, setarea de atribute system, hidden şi read-only), dând astfel un plus de siguranţă la extragerea fişierelor din arhive cu provenienţă incertă.

Printre facilităţile oferite se mai numără şi un modul SFX pentru crearea de arhive al cărei conţinut poate fi extras automat, chiar şi pe calculatoare pe care nu este instalară aplicaţia WinRAR.

 

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult