Facebook ar putea introduce recunoaşterea facială, ca mijloc de autentificare în reţeaua de socializare

05.11.2019
Facebook ar putea introduce recunoaşterea facială, ca mijloc de autentificare în reţeaua de socializare

Chiar dacă în ultima vreme administratorii Facebook au arătat o oarecare preocupare faţă de modul în care sunt folosite datele utilizatorilor, asta nu înseamnă că „inovaţiile” în domenii controversate se opresc aici. Una dintre acestea pare să fie un sistem de recunoaştere facială, care ar urma să fie introdus în aplicaţia pentru mobil cu scopul verificării identităţii utilizatorilor.

Alternativă la introducerea parolei, funcţionalitatea asigurată cu ajutorul camerei frontale a telefonului presupune realizarea unui ”video selfie” în care utilizatorul întoarce capul şi priveşte în mai multe direcţii, pentru ca Facebook să obţină un model cât mai precis al trăsăturilor faciale. Potrivit indiciilor găsite în codul aplicaţiei, sistemul va funcţiona într-un mod asemănător Face ID şi alte sisteme pentru recunoaştere facială, dar fără nevoia unui senzor de profunzime.

Administratorii Facebook dau asigurări că semnăturile faciale obţinute prin intermediul clipurilor video create de utilizatori nu „vor fi văzute” de nimeni altcineva, urmând să fie şterse la 30 de zile după ce sunt create.

Comparat cu Face ID şi alte sisteme de recunoaştere facială care folosesc capabilităţi hardware special adăugate pe dispozitivele utilizatorilor, implementarea folosită de Facebook este mai puţin sigură, în sensul trăsăturile biometrice sunt transmise folosind conexiunea la internet şi procesate pe serverele companiei.

În timp ce folosirea recunoaşterii faciale poate scădea riscul compromiterii contului de utilizator, sau accesarea acestuia de către persoane care intră în posesia unui dispozitiv deja autentificat, modul în care Facebook plănuieşte să colecteze semnăturile faciale ale utilizatorilor este de natură să atragă noi controverse, punând la îndoială bunele intenţii ale companiei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult