Tenda MW5 review: un sistem mesh dedicat apartamentelor

13.06.2019
Tenda MW5 review: un sistem mesh dedicat apartamentelor

Anul trecut am testat Nova, o soluţie de reţea wireless de tip mesh simplu de implementat, care folosea trei puncte de acces Wi-Fi, întregul sistem fiind realizat în special pentru case cu etaj. Tenda propune şi o soluţie pentru apartamente, numită Nova MW5, care pare să fie o soluţie la fel de elegantă, însă mai accesibilă, pentru internet wireless în toată casa.

Prezentare

Tenda livrează pachetul Nova MW5 cu două componente principale: staţia de bază numită „Mesh 5” şi staţia secundară numită „Mesh 5s”. Mesh 5 necesită conectarea la priză printr-un adaptor şi un cablu de internet introdus în port-ul WAN pentru acces la internet, în timp ce Mesh 5s poate fi introdus în orice priză din casă. În timp ce staţia principală preia rolul de router, dispozitivul secundar devine un soi de access point. Acesta poate fi de asemenea conectat la reţea printr-un port Ethernet, pentru a extinde reţeaua. Faţă de originalele staţii Nova, modelul Mesh 5 din pachetul MW5 include şi suport pentru montare pe perete.

În pachet nu sunt incluse alte accesorii în afara unui patch Ethernet, pentru conectarea la un modem sau la un alt router. Din punct de vedere al design-ului, ambele staţii sunt complet albe şi ambele au zone lucioase în partea exterioară, lucru care sugerează că praful va fi uşor de identificat pe suprafaţa lor în timp. 

Părţi bune

Sistemul Nova MW5 de la Tenda este foarte uşor de pus pe poziţii. Tot ce trebuie să faci pentru a porni procesul de conectare la internet este să alimentezi staţia Mesh 5 cu energie electrică şi să o conectezi la internet printr-un cablu de reţea. Apoi, întregul proces de conectare şi configurare se realizează exclusiv din aplicaţia de mobil Tenda Wi-Fi, disponibilă pe Apple AppStore şi Google Play Store.

Pentru a configura reţeaua este necesară conectarea la SSID-ul marcat pe carcasa staţiei cu parola aferentă. În timpul configurării ai opţiunea de a schimba numele reţelei şi parola. Odată ce ai făcut aceste setări rapide şi ai setat tipul conexiunii la internet (cu IP dinamic, de tip PPPOE, cu IP static, etc.), Nova MW5 funcţionează exact ca reţeaua Wi-Fi a unui router normal.

Conectarea staţiei secundare Mesh 5s este şi mai simplă de atât. Nu este necesară decât introducerea ei într-o priză, în poziţie verticală (pentru semnal cât mai bun). Aceasta va încerca să se conecteze automat la cea mai apropiată unitate Mesh 5, iar în aplicaţie va cere permisiunea să se alăture reţelei. Odată aprobată conexiunea, Mesh 5s poate să preia semnalul de pe Mesh 5, iar reţeaua mesh este completă.

Într-un apartament de 2 camere cu suprafaţă de aproximativ 70 m2, reţeaua are întotdeauna semnal full sau aproape full. Staţia Mesh 5 a fost instalată în sufragerie, cea mai îndepărtată cameră de intrare, iar staţia Mesh 5s a fost pusă undeva în centrul casei, pe hol. Singurul punct în care semnalul nu era full pe laptop a fost în bucătărie, care este prima cameră accesibilă de la intrare. În restul casei, semnalul a fost tot timpul „full”.

Este important de menţionat că implicit, Nova MW5 realizează o reţea pe 5 GHz, cu viteză de până la 866 Mbps. Vitezele pe acest tip de reţele variază în general mai mult, pentru că sunt mai uşor de bruiat, orice obiect care se află între router şi dispozitivul care se conectează la el putând afecta vitezele de transfer.

Am testat vitezele folosind Speedtest.net atât pe laptop (un Acer Predator Helios 300), cât şi pe mobil (iPhone X), iar rezultatele au fost cel puţin surprinzătoare.

Folosind laptop-ul, maximum de viteză obţinut a fost de 162 Mbps la download şi 240 Mbps la upload. O discrepanţă ciudată între aceste două tipuri de trafic. Apoi am început să mişc laptop-ul în diverse locuri din casă, vitezele variind între 46 Mbps în cel mai îndepărtat punct şi 80 Mbps în locuri care erau la o distanţă medie sau care necesitau trecerea semnalului printr-un perete.

Pe smartphone însă, vitezele s-au dovedit a fi mult mai mari. Vorbim despre 294 Mbps în condiţii ideale, aproape de router, 130 Mbps la distanţă medie şi prin pereţi şi un minimum de 70 Mbps în cele mai îndepărtate locuri ale casei. 

Întrucât nu am avut la îndemână un alt laptop pe care să testez viteza, iar rezultatele atât când laptopul era în priză, cât şi când acesta era pe baterie s-au dovedit a fi identice, vom concluziona că vitezele de transfer înregistrate de pe laptop nu sunt relevante pentru testul de faţă.

Părţi negative

Fiind un sistem atât de simplu, este greu să găseşti ceva negativ de spus despre Nova MW5, însă cu siguranţă nu vorbim despre un sistem perfect.

Cei care vor dori să conecteze dispozitive pe cablu la unitatea Mesh 5 vor trebui să nu se aştepte la viteze de transfer foarte mari. În timp ce port-ul WAN acceptă conexiuni la 1 Gbps, port-ul LAN este limitat la 100 Mbps. Astfel, dacă vă gândeaţi să folosiţi acasă un simplu sistem Nova MW5 prin care să conectaţi PC-ul desktop pe cablu şi restul dispozitivelor prin Wi-Fi, această soluţie cade dacă vreţi şi viteze Gigabit pe PC.

Apoi intră în discuţie dependenţa de aplicaţia de mobil. Pur şi simplu nu poţi configura nimic la sistemul Nova MW5 fără aplicaţia Tenda Wi-Fi de Android sau iOS. Accesarea IP-ului router-ului folosind un browser nu funcţionează şi nu există o aplicaţie pentru Windows, Mac OS sau Linux pentru configurare.

Concluzii

Desigur, aceste două mici limitări pot fi problematice pentru utilizatorii mai avansaţi. Soluţiile Tenda s-au dovedit de fiecare dată a fi simple de utilizat şi mulate mai degrabă pe necesităţile utilizatorilor fără prea multe cunoştinţe tehnice. Aproape oricine poate să instaleze un sistem Tenda MW5 acasă folosind doar ghidul de instrucţiuni din pachet, asigurând astfel semnal Wi-Fi puternic în toată casa. Avantajul faţă de un sistem compus dintr-un router şi un range extender este în mare parte simplitatea în configurare şi posibilitatea de a controla ambele dispozitive rapid folosind aplicaţia pentru mobil.

 

Părţi pozitive

Simplu de configurat
Include toate cele necesare în pachet
Oferă acoperire bună într-un apartament
Staţia principală poate fi montată pe perete

Părţi negative

Conexiunea pe cablu este limitată la 100 Mbps
Nu are interfaţă web pentru configurare pe PC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult