Microsoft lansează tabletele Surface Pro 7 şi noul Surface Pro X cu 13 ore autonomie şi 5,3 mm grosime

03.10.2019
Microsoft lansează tabletele Surface Pro 7 şi noul Surface Pro X cu 13 ore autonomie şi 5,3 mm grosime

Microsoft a anunţat ieri seară noua gamă de produse din gama Surface. Cel mai neaşteptat a fost cu siguranţă smartphone-ul cu două ecrane Surface Duo, însă acela va fi lansat foarte târziu, cândva spre sfârşitul anului 2020. Până atunci însă, compania propune o nouă gamă de tablete pentru productivitate, care intră în directă concurenţă cu modelele Apple iPad Pro şi cu recentul Samsung Galaxy Tab S6. Diferenţa este că aceste modele rulează Windows 10 complet, fiind mult mai uşor de utilizat drept laptop-uri.

Surface Pro 7

Probabil cel mai aşteptat upgrade al seriei de tablete Surface de la Microsoft a fost modelul Surface Pro 7, care aduce ceva ce mulţi au aşteptat de la această gamă de produse: un port USB Type-C. Acest port, prin natura lui, poate fi folosit pentru multe funcţii, precum încărcare, conectarea de display-uri externe, dar şi pentru conectarea de accesorii. Înainte, Microsoft folosea un port proprietar pentru încărcare şi un port mini-DisplayPort pentru conectarea de monitoare externe. Alături de acest port, tableta are şi un USB Type-A standard.

La nivel de specificaţii, avem de a face cu un display de 12,3” „PixelSense” cu rezoluţie 2.736 x 1.824 pixeli pe format 3:2, procesoare Core i3, i5 sau i7 din generaţia a zecea de la Intel, opţiuni de RAM de la 4 la 16 GB LPDDR4x şi stocare pe SSD de la 128 la 1TB. Accesoriile Surface Pen şi Type Cover sunt aceleaşi de la generaţia precedentă, deci cei care au deja aceste accesorii şi vor să facă upgrade le vor putea păstra. Preţul pentru Surface Pro 7 porneşte de la 750 de dolari, cu 50 de dolari mai puţin decât modelul iPad Pro de 11”.

Surface Pro X

În timp ce Surface Pro 7 este un upgrade al seriei de tablete deja existent, noul Surface Pro X este o nouă direcţie pentru această gamă de produse. Noua tabletă este extrem de subţire, la doar 5,3 mm în profil şi integrează un display de 13” cu rezoluţie 2.880 x 1.920 pe format 3:2. Noutatea adevărată este însă hardware-ul intern, care este bazat pe un procesor nou numit SQ1, dezvoltat exclusiv pentru Microsoft de către Qualcomm.

Astfel, Surface Pro X rulează Windows 10 în varianta ARM, însă nu avem prea multe detalii despre procesor. Ştim însă că acesta este livrat cu un GPU nou şi puternic numit Adreno 685 şi vine echipat cu 8 sau 16 GB memorie RAM; 128, 256 sau 512 GB stocare SSD şi integrează două port-uri USB Type-C. Această tabletă primeşte şi accesorii dedicate, precum o tastatura proprietară şi noul stylus Surface Slim Pen, care poate fi andocat în tastatură şi se încarcă wireless de la aceasta.

Microsoft promite şi încărcare rapidă pe Surface Pro X, putând fi încărcată la 80% în mai puţin de o oră. Având în vedere că o încărcare completă oferă 13 ore de autonomie, conform Microsoft, viteza de încărcare este impresionantă. Tableta vine şi cu slot nano SIM pentru conectivitate 4G. Surface Pro X porneşte de la 1.000 de dolari, acelaşi preţ pe care îl are şi iPad Pro în varianta de 12,9”.

Surface Pro – Data de lansare

Surface Pro 7 este aştepat începând cu 22 octombrie în SUA, în timp ce Surface Pro X intră la vânzare pe 5 noiembrie. Nu este clar când vor ajunge aceste tablete şi în ţările din Europa, însă în România sunt puţine şanse să vedem o lansare oficială, generaţiile precedente fiind aduse pe „piaţa gri”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult