Următorul „Bin Laden” va fi, probabil, asasinat de un robot bazat pe inteligenţă artificială

15.05.2017
Următorul „Bin Laden” va fi, probabil, asasinat de un robot bazat pe inteligenţă artificială

Cercetătorii care lucrează pentru armata SUA au arătat, la conferinţa Intelligent User Interface, cum perfecţionează sistemele bazate pe inteligenţă artificială pentru ca acestea să detecteze mai precis ţintele pe câmpul de luptă. Astfel, în viitor, maşinile (precum dronele sau roboţii), vor fi capabile să selecteze singure şi cu precizie ţintele reale, fără a pune în pericol vieţile civililor.

 

Sistemele sunt perfecţionate de experţii de la compania DCS Corp şi Army Research Lab prin punerea la dispoziţia reţelelor neurale AI a unor înregistrări ale undelor cerebrale ale soldaţilor care trec prin astfel de scenarii, reale sau simulate. Fiind un program secret, nu se cunosc prea multe detalii. 

 

Dezvoltarea AI, mai ales în scopuri militare, este considerată periculoasă de către multe personalităţi, printre care Bill Gates, Elon Musk şi Stephen Hawking. Astfel, scenariile apocaliptice din anumite universuri SF nu mai par atât de îndepărtate. În seria de filme „The Terminator”, controlul asupra Terrei este preluat de Skynet, o reţea de inteligenţă artificială militară bazată pe computere şi sateliţi care a fost dezvoltată pentru a asigura securitatea SUA şi a aliaţilor săi. Când tehnologia a căpătat conştiinţă a vrut să comunice cu creatorii umani. Aceştia, speriaţi, au încercat să scoată Skynet din funcţiune. Astfel, reţeaua a ajuns să considere oamenii un pericol de moarte, care trebuie eliminat. Ce a mai rămas din populaţia umană a reuşit să supravieţuiască ascunzându-se de roboţii Skynet sub pământ sau în sălbăticie.

Atacurile cu dronă, de exemplu, au fost criticate din cauza numărului mare de victime civile făcute. În acest moment aceste aparate de zbor nu iau deciziile singure, ci sunt pilotate de oameni aflaţi la sol. După atacurile din 11 septembrie 2001, guvernul SUA a ordonat atacuri cu drone în Pakistan, Somalia, Afganistan, Yemen şi Libia. Potrivit New America Foundation, între 2004 şi 2011 au fost ucise peste 2.500 de persoane în atacurile cu drone, dintre care aproximativ 20% au fost civili. 

 

 

Recent, a făcut valuri ştirea că US Navy investeşte în tehnologii care să îmbunătăţească funcţiile cognitive ale luptătorilor SEAL, cu ajutorul unor dispozitive de stimulare a creierului, dezvoltate de DARPA, agenţia guvernamentală care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii militare. Scopul acestora este să-i facă pe luptători să înveţe mai repede, să se orienteze mai uşor şi să ia decizii mai rapide. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult