5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam

18.10.2007
5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam
Cel mai bine este să previi

Spamul, în caz că mai există cineva care nu ştie ce înseamnă, reprezintă mesajele de e-mail nesolicitate, care ne invadează în fiecare zi conturile. Fie că ne anunţă că am câştigat 10 milioane de dolari la loteria din Nigeria sau ne sugerează că avem nevoie de Viagra, mesajele nesolicitate au două caracteristici comune: sunt insistente şi stresante. Dacă ai început să primeşti spam pe un cont nou creat, poţi să fi sigur că vei primi din ce în ce mai mult, cu trecerea timpului.

În acest articol îţi voi spune care sunt cele mai importante 5 reguli pentru a evita spamul. Sunt reguli care nu implică cunoştinţe tehnice (software sau hardware), ci doar o logică simplă rezultată din cunoaşterea strategiei spamerilor. Primele două reguli au rol preventiv, pentru a evita primirea mesajelor nesolicitate, pe când restul de trei au scopul de a nu agrava şi mai mult situaţia.

1. Evită să-ţi dai adresa de e-mail pe forumuri, bloguri

Pentru a culege adrese de e-mail pe care să le bombardeze, spamerii folosesc nişte programe numite generic boţi (de la spambot în căutarea adreselor de e-mail. Adresele găsite vor fi apoi adăugate într-o bază de date şi ). Acestea nu fac altceva decât să scaneze paginile Web bombardate cu spam. De aici reiese prima regulă: evită pe cât posibil să-ţi dai adresa de e-mail pe site-uri care o afişează şi o fac uşor de găsit de aşa-numiţii boţi.

Asta nu înseamnă neapărat că nu trebuie să-ţi mai faci conturi (pentru care ţi se cere adresa de e-mail) pe site-uri care oferă diverse servicii doar membrilor. Presupune însă bifarea opţiunii de ascundere a adresei de e-mail. De obicei, forumurile au o astfel de opţiune, tocmai pentru a te proteja de spam.

2. Foloseşte două adrese de e-mail sau fă-ţi o adresă temporară

Poate cea mai bună metodă preventivă este să ai două adrese separate de e-mail: una personală şi una pe care să o foloseşti special pentru crearea conturilor pe diverse site-uri, forumuri, bloguri etc. În acest fel, adresa personală va fi scutită de prea multe mesaje nesolicitate, cea de-a doua luând asupra ei spamul.

O altă soluţie pentru protejarea contului principal de e-mail este crearea unei adrese temporare care să fie folosită pentru înscrierea pe site-urile pe care vrei să-ţi faci cont. De fiecare dată când îţi faci cont pe un site trebuie să furnizezi o adresă de e-mail validă, nu poţi da una falsă. Asta pentru că, de obicei, cei de la site-ul respectiv, îţi trimit un e-mail care conţine un link pentru confirmarea validităţii adresei de e-mail respective.

Pentru aceste cazuri poţi să-ţi creezi un cont temporar de e-mail. Sunt multe servicii care îţi oferă adrese de e-mail pentru perioade determinate, de obicei scurte, de timp. Un exemplu este site-ul 10minutemail. Pentru a primi o adresă temporară este suficient să apeşi un singur link, nu trebuie să completezi un fomular lung şi stresant, ca în cazul conturilor normale de e-mail. Această adresă este valabilă exact 10 minute, suficient timp pentru a primi e-mail-ul de confirmare a valabilităţii adresei de e-mail.

10minutemail

Urmărește Go4IT.ro pe Google News