Autorităţile chineze forţează minoritatea musulmană să instaleze aplicaţii spyware pe propriul telefon mobil

27.07.2017
Autorităţile chineze forţează minoritatea musulmană să instaleze aplicaţii spyware pe propriul telefon mobil

Obsesia Guvernului Chinez pentru spionarea propriei populaţii şi a grupurilor minoritare care locuiesc pe continentul asiatic pare să nu aibă limite, simpla cenzurare a adreselor de internet şi servicii online fiind suplimentată cu instalarea forţată de aplicaţii spyware, menite să urmărească fiecare mişcare a grupurilor de persoane considerate cu risc crescut.

 În cazul de faţă este vizată minoritatea Uyghur, de religie musulmană, considerată a fi cu risc crescut pentru activităţi teroriste. Localnicii apartenenţi la aceasta sunt obligaţi de autorităţi să instaleze pe telefonul mobil o aplicaţie care permite Guvernului Chinez să scaneze împotriva „activităţilor de propagandă teroristă”.

În realitate , aplicaţia obţine semnături digitale ale tuturor fişierelor găzduite în memoria dispozitivelor şi le compară unei arhive cunoscute de conţinut răspândit de grupările etichetate ca fiind teroriste. În plus, sunt transmise copii ale discuţiilor purtate în reţeaua Weibo şi WeChat, alături de codul IMEI, IMSI şi datele de login Wi-Fi, facilitând identificarea eventualilor suspecţi.

Folosirea software-ului de spionaj este susţinută de poliţia locală, care opresc persoane pe stradă şi verifică prezenţa aplicaţiei, instalată pe telefonul mobil.

Deocamdată, sunt vizaţi doar membrii populaţiei Uyghur din provincia chineză Xinjiang, ţinte preferate ale mijloacelor de opresiune folosite de autorităţi. Aparent, în zonă a fost semnalată şi o prezenţă sporadică a grupării teroriste ISIS, reacţia autorităţilor chineze fiind interzicerea folosirii vălului tradiţional Burka, precum şi alte elemente de ţinută specifice populaţiei musulmane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult