Autorităţile europene ar putea amenda companiile care nu înlătură postările online ce fac propagandă teroristă, în mai puţin de o oră

20.08.2018
Autorităţile europene ar putea amenda companiile care nu înlătură postările online ce fac propagandă teroristă, în mai puţin de o oră

Uniunea Europeană ia în considerare noi legi, mult mai stricte, care vor obliga deţinătorii platformelor de socializare (ex. Facebook, YouTube) să înlăture în cel mult 60 de minute postările care fac propagandă organizaţiilor teroriste, sub presiunea aplicării unor amenzi usturătoare.

Potrivit informaţiilor furnizate publicaţiei Financial Times de către comisarul pentru securitate al Uniunii Europene, Julian King, la Bruxelles „nu s-au văzut destule progrese” pe această temă, fiind necesare „măsuri mai puternice pentru protejarea propriilor cetăţeni”.

Articolele de legislaţie privind lupta împotriva propagandei teroriste, împreună cu limita de 60 minute pentru eliminarea acestui tip de postări din mediul online, au fost votate încă din luna martie. Însă până acum, regulile se aplicau doar în mod voluntar, cadrul legislativ care să permită sancţionarea companiilor care nu se supun acestor indicaţii nefiind finalizat.

Păstrarea platformelor de socializare curate de conţinut terorist a devenit o prioritate esenţială pentru guvernele europene, după ce atacuri teroriste au fost desfăşurate în oraşe ca Paris, Londra şi Berlin.

Până acum, companiile de tehnologie cu sediul în Statele Unite au reacţionat prin introducerea de filtre automate şi verificare manuală postărilor din reţelele de socializare, niciuna dintre metode fiind suficient de eficientă în detectarea tuturor postărilor de tip propagandă, sau de ajuns de rapidă pentru a permite ştergerea acestora în interiorul „ferestrei” de 60 minute. O altă problemă este că noua legislaţie vizează toate site-urile din mediul online, multe dintre acestea deţinute de companii fără resurse financiare sau posibilităţi pentru filtrarea aproape în timp real a propagandei teroriste.

Pentru a putea fi puse în practică, noile reguli care prevăd amendarea companiilor ce nu înlătură propaganda teroristă în termen de 60 minute de la apariţia pe platformele online aflate în proprietate trebuie mai întâi votate de Paramentul Eurpean, cât şi de majoritatea statelor membre UE.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult