Care este cel mai folosit browser în România

02.07.2013
Care este cel mai folosit browser în România

Internet Explorer a părăsit de mult prima poziţie de pe piaţa browser-elor. În ultimii ani, Microsoft a rezolvat multe din problemele aplicaţiei şi a reuşit să mai câştige din încrederea utilizatorilor. Dacă Firefox a fost cel mai apreciat browser la un moment dat, Chrome a venit puternic din urmă, promovat fiind pe pagina celui mai accesat motor de căutare. Cum se prezintă însă lucrurile în ţara noastră? Care este cel mai popular browser printre români şi cum se compară gusturile lor cu cele ale restului lumii? Citiţi în continuare pentru a afla.

Cota de piaţă a browser-elor în ţara noastră în ultimul an

Graficul de mai sus ne prezintă variaţia cotei de piaţă a browser-elor în ţara noastră, începând din iunie 2012 şi până la sfârşitul lunii trecute. Aşa cum se poate observa, în vara trecută Firefox avea un uşor avantaj faţă de Chrome. De-a lungul anului, Internet Explorer a pierdut cel mai mult teren, însă şi Firefox şi Opera au fost în uşoară scădere. Cel care a profitat a fost Chrome, care a crescut de la 34,6% la 46,3%. Firefox a ajuns la 32,5%, iar Internet Explorer are 14,1% din piaţă. Opera are acum 3,7% din piaţă, iar Safari a crescut de la 1,5% la 2%.

La nivel global, Chrome a ajuns să domine piaţa browser-elor, cu o cotă de piaţă ce-a crescut de la 32,8% la 42,7%. Pe locul doi nu se află Firefox, ca în topul naţional, ci Internet Explorer, ce a înregistrat o scădere de la 32,3% la 25,4% într-un an. Browser-ul semnat de Mozilla înregistrează de câţiva ani o lentă scădere în popularitate, ce se datorează unor probleme de performanţă din trecut. În plus, o parte dintre cei care au trecut iniţial de la IE la Firefox a fost atraşi de-a lungul timpului de viteza lui Chrome. La nivel global, cota de piaţă a lui Firefox a scăzut de la 24,5% la 20% în ultimul an.

Zonele de influenţă ale celor mai populare browser-e

În funcţie de aria de influenţă, Chrome este cel mai folosit browser în majoritatea ţărilor. Firefox este popular în Germania, Austria, Polonia şi mai multe ţări din Africa Centrală. Batioanele Internet Explorer sunt China şi sudul Africii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News