Citeste stirile de pe net fara sa obosesti!

27.11.2007
Citeste stirile de pe net fara sa obosesti!
Organizator situri

Creeaza si organizeaza lista de site-uri preferate

Presupunem ca esti interesat de mersul afacerilor in tara, gadget-uri si sport. Adica pana acum accesai cu browser-ul web (cu Firefox sau Internet Explorer) site-uri precum ZF.ro, BusinessMagazin.ro, go4it.ro ori GSP.ro.

Mai acceseaza-le o singura data cat sa dai clic, in fiecare dintre ele pe butonul RSS (uneori la vedere, alteori bine ascuns intr-un colt al paginii ori notat XML, RDF sau Atom). Dupa aceasta operatiune absolut complicata copiaza adresa aparuta din bara de sus (acolo unde in mod normal scrii adresele web); arata in general cam asa: „www.site.com/rss…".

Acum in FeedReader da clic pe butonul „new". Apare o casuta in care urmeaza sa adaugi adresa copiata anterior. Gata, site-ul e adaugat in lista.  Cam asa procedezi de fiecare data cand gasesti un site interesant. Dupa ce numarul de site-uri adaugate in lista trece de douazeci, ar fi util sa le organizezi.

In acest scop, ai posibilitatea de a crea foldere pentru diverse categorii (afaceri, distractie, stiri internationale, sport, bloguri) si sa tragi (drag&drop) in ele site-urile din lista. Multe alte optiuni te asteapta, dar te provocam sa le descoperi singur, meniul nefiind deloc stufos.

Fluxuri RSS

Cu o aplicatie specializata in citirea stirilor aflam tot ce ne intereseaza in zece minute, fara sa deschidem mii de ferestre, fara batai de cap.

Aplicatia se numeste FeedReader, o recomand pe testate (o folosesc zilnic) si ma ajuta sa nu ametesc dand clicuri in dreapta si stanga, deschizand sute de ferestre de Internet Explorer sau sa injur cand mai curge cate-o reclama chicioasa pe ecran. Vizual se prezinta ca un program de citit mail-ul gen Mozilla Thunderbird sau Microsoft Outlook.

In functie de cum ii particularizezi look-ul (clic pe tools, apoi pe options), ai putea avea in stanga o lista a categoriilor de stiri si/sau a numelor site-urilor preferate, in mijloc titlurile celor mai recente stiri, iar pe ultima coloana informatia completa, afisata dupa ce dai clic pe titlul dorit.

Functional insa, in loc de mail-uri FeedReader „receptioneza" automat sirile de pe site-urile alese, gratie asa-numitei tehnologii RSS disponibila actualmente pe aproape orice website de informare din lume (ziar online importante sau nesem­nificativ, blog etc.).

Am pomenit de RSS? Sa nu te sperie acest termen, nici nu ti-l explicam din punct de vedere tehnic. O sa-ti spunem doar ce si cum trebuie sa faci sa-ti aduni si organizezi informatiile si, mai ales, sa le citesti in fiecare dimineata fara batai de cap.

Pentru inceput

Descarci FeedReader de pe www.feedreader.com/download si instalezi programul pe computer ori chiar pe un stick de memorie, deoarece ai aceasta optiune. Dureaza vreo 30 de secunde. Imediat dupa pornire vei observa ca incep sa curga titlurile stirilor recent aparute pe cele cateva site-uri presetate – introduse de creatorul programului. Sterge-le daca nu te intereseaza si adauga ce vrei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News