Cum poţi face (aproape) ce vrei tu din Google

16.07.2008
Cum poţi face (aproape) ce vrei tu din Google

Mult din timpul pe care îl petrecem online căutăm pe Google. Iar când folosesc pluralul nu mă refer doar la mine şi colegii mei, ci la toată lumea. Google, ca motor de căutare, este omniprezent. Îl accesăm în fiecare zi, de nenumărate ori. Fie că vrem să căutăm ceva anume sau să aflăm mai multe despre un anumit lucru, apelăm invariabil la Google.

Nu este singurul motor de căutare. Dar cu siguranţă este cel mai bun şi totodată cel mai popular. La noi, cota de piaţă a lui Google depăşeşte 90 de procente. Aşa că, dacă tot stăm toată ziua pe Google, de ce să nu îl modificăm aşa puţin şi să-l facem mai interesant şi chiar mai practic.

Instalare

Pentru asta ai nevoie de Firefox, extensia Greasemonkey şi un script numit GoogleMonkeyR. E simplu. Instalezi Greasemonkey de aici şi restartezi Firefox. Pentru cei care nu ştiu, Greasemonkey este o extensie care modifică aspectul şi funcţionalitatea site-urilor prin intermediul unor script-uri. Cu alte cuvinte, dacă nu-ţi convine ceva la un site, cauţi un script de Greasemonkey sau creezi tu unul (dacă ştii programare) prin care elimini ceea ce nu-ţi place sau adaugi diverse elemente care consideri tu că ar fi binevenite.

Greasemonkey

După ce ai instalat Greasemonkey şi ai restartat Firefox nu mai trebuie decât să accesezi această pagină şi să apeşi butonu Install this script din dreapta sus. Va apărea o mică fereastră de confirmare (similară celei de instalare a addon-urilor) în care trebuie să apeşi butonul Install. Cu alte cuvinte instalezi script-ul numit GoogleMonkeyR. De acum în colo Google va arăta altfel.

Joaca de-a configurarea

GoogleMonkeyR are mai multe opţiuni. După ce ţi-ai instalat acest script, când vei căuta pe Google, în partea dreapta sus a paginii vei observa un link nou: GoogleMonkeyR. Acesta îţi oferă acces la opţiunile script-ului.

Greasemonkey

Poţi schimba mai multe aspecte cu acest script. În primul rând (funcţie care mi se pare cea mai importantă), poţi să aranjezi rezultatele pe mai multe coloane (maxim 4). Această opţiune este foarte utilă dacă foloseşti o rezoluţie mare şi mai ales dacă ai un monitor mare, eventualWide. Afişând rezultatele pe mai multe coloane, profiţi de tot spaţiul avut la dispoziţie pe ecran, în loc să ai toate rezultatele în stânga, iar partea dreaptă să rămână albă (eventual umplută cu reclame). Apropos de reclame, dacă bifezi opţiunea "Remove Sponsored Links from results", acest script va ascunde reclamele de pe Google.

Greasemonkey

O altă funcţie interesantă a acestui script este încărcarea progresivă a rezultatelor. Mai concret, nu mai ai nevoie să tot dai next pentru a vedea alte pagini cu rezultate. Pe măsură ce dai scroll în jos, vor fi încărcate tot mai multe rezultate. Practic, toate rezultatele vor fi într-o singură pagină. Pentru aceasta trebuie să bifezi opţiunea "Autoload more results".

Greasemonkey

"Select the background color" este o opţiune care îţi permite să subliniezi cu o anumită culoare rezultatele. Poţi alege fie una din culorile din cadrul paletei afişate în fereastra de opţiuni când apeşi pe culoare, fie poţi scrie direct codul culorii, dacă îl cunoşti. Dacă nu-l cunoşti, îl poţi afla de aici. Dacă vrei să dezactivezi evidenţierea rezultatelor, nu trebuie decât să ştergi codul şi să laşi căsuţa respectivă goală.

Greasemonkey

O altă funcţie, nu foarte importantă, este numerotarea rezultatelor. Dacă vrei ca rezultatele de pe Google să fie numerotate, trebuie să bifezi opţiunea "Number results ( 1, 2, 3… etc. )." Pentru cei sensibili la subiectul intimitate există opţiunea "Disable Google tracking my search results".

Greasemonkey

Toate aceste modificări aduse lui Google sunt posibile printr-un singur script de Greasemonkey. Dacă ţi-am trezit interesul şi vrei să te joci şi cu alte script-uri, nu ai decât să intri aici şi să cauţi după Google sau alte site-uri care te interesează.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News