Europenii se pot bucura de acces 3G şi 4G la Internet în timpul zborurilor

15.11.2013
Europenii se pot bucura de acces 3G şi 4G la Internet în timpul zborurilor

Utilizarea gadgeturilor în timpul zborurilor cu avionul a fost întotdeauna o problemă. Când urcai în avion, ţi se reamintea că nu trebuie să foloseşti niciun dispozitiv electronic în timpul decolării, iar apoi erai limitat la anumite activităţi. Unele companii aeriene ţineau să-ţi amintească faptul că smartphone-ul nu poate fi folosit nici măcar în modul Flight. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani, iar primii care au profitat de relaxarea regulilor au fost americanii. După ei, europenii vor primi liber la utilizarea telefonului mobil în timpul zborului, însă cu mici limitări.

Smartphone-urile vor putea fi folosite pe toată perioada zborurilor

Benzile 3G (UMTS) şi 4G(LTE) vor putea fi folosite pentru conectare la Internet, însă numai după ce avionul depăşeşte altitudinea de 3.000 m. Până acum, doar convorbirile 2G erau permise în timpul zborului. Este foarte important faptul că acest acces la Internet prin conexiune de date nu se va face prin intermediul antenelor de la sol. Aici apare şi prima limitare, deoarece avionul trebuie dotat cu o antenă specială. La ea se vor conecta smartphone-urile şi tabletele din avion, iar ea va comunica cu un satelit. Mai mult, avionul va avea şi un sistem de bruiaj pentru antenele de la sol, blocând astfel în mod intenţionat semnalul gadgeturilor din avion.

Cei care vor folosi telefoanele sau tabletele pentru a se conecta la Internet în timpul zborului vor plăti tarife de roaming. Deşi poate că zbori deasupra teritoriului ţării tale, la 10-12.000 m te vei afla teoretic într-o altă ţară din punct de vedere al conexiunii 3G/4G.

Folosirea tabletelor şi telefoanelor mobile nu va mai fi restricţionată în timpul decolării sau aterizării. Gadgeturile vor putea fi folosite astfel în orice perioadă a zborului. Excepţie vor face laptopurile voluminoase. Din considerente de siguranţă, ele nu vor putea fi folosite în timpul decolării sau aterizării.

Oamenii de afaceri vor aprecia cel mai mult ridicarea restricţiilor

În ciuda faptului că regulamentul de aplicare a deciziei Comisiei Europene va fi transmis companiilor aeriene până la finalul lunii noiembrie, este posbil ca facilităţile descrise mai sus să întârzie să apară. În primul rând, compania aeriană trebuie să doteze avioanele cu antena specială de care am vorbit. Nu toate companii îşi vor permite acest lucru şi nu toate zborurile vor oferi conexiuni de date 3G. Este foarte posibil să nu întâlnim facilitatea aceasta la zborurile low cost. Pe de altă parte, cei ce zboară frecvent în interes de afaceri vor fi extrem de mulţumiţi că pot să aibă acces la Internet şi la email în cele câteva ore petrecute în avion.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News