Google se ocupa de ADN-ul tau

21.12.2007
Google se ocupa de ADN-ul tau

Ai auzit de firma 23andMe? Ai fi tentat sa spui "Nu, si probabil ca nici Google nu a auzit de ea". Insa te-ai insela; 23andMe este chiar o companie online finantata de catre Google, care isi propune sa realizeze o imensa baza de date a genomurilor umane. 23andMe vinde un kit de test ADN pentru 999 USD (un tarif extrem de mic fata de complexitatea analizelor), pe care il primesti si il returnezi prin posta. Tot ce trebuie sa faci este sa oferi companiei o mostra de saliva si in circa cinci saptamani vei avea la dispozitie rezultatele testului direct pe internet. Cu ce te ajuta concret? Poti afla mai multe despre abilitatile si inclinatiile tale native, trecutul si stramosii, precum si posibile boli la care esti predispus etc.

Reprezentantii site-ului, care isi imprumuta numele de la cele 23 de perechi de cromozomi care alcatuiesc genomul uman, sustin ca iti vor pune la dispozitie peste 500.000 de parametri diferiti ai ADN-ului, date pe care chiar le vei putea interpreta. Ulterior, cand baza de date se extinde, vei avea posibilitatea sa participi cu datele tale la diverse studii stiintifice medicale, care ar putea stabili predispozitia anumitor persoane pentru reactii negative la anumite medicamente sau persoanele care ar castiga cel mai mult in urma unei anumite forme de tratament impotriva cancerului.

Pe masura ce tehnologia ne permite sa gasim si sa partajam din ce in ce mai usor informatii, securitatea si intimitatea pe internet reprezinta deja un subiect delicat cand vine vorba de lumea online. Iar protejarea informatiei genetice ar putea fi indispensabila pentru unii oameni, care sunt ingrijorati ca ar putea fi discriminati in functie de "potentialul" lor genetic. Poate ca nu ar fi exact ca in filmul "Gattaca", dar posibilitatea exista.

Reprezentantii 23andMe spun ca datele tale personale sunt securizate si se afla numai sub controlul propriu, insa este posibil ca in viitor toata baza de date a companiei sa fie oferita unor alte institutii de cercetare medicala. 23andMe a fost fondata de catre Linda Avey si Anne Wojcicki. Anne este sotia cofondatorului Google, Serghei Brin. Printre alti sustinatori ai proiectului se numara compania de biotehnologie Genentech si fondul de investitii New Enterprise Associates.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News