Iranul a oprit internetul în toată ţara în urma protestelor din ultimele zile

18.11.2019
Iranul a oprit internetul în toată ţara în urma protestelor din ultimele zile

Iranul este doar cea mai recentă ţară în care autorităţile îşi folosesc puterea pentru a opri comunicarea populaţiei. În urma protestelor care pornit după ce preţul carburantului fosil a crescut cu 50%, guvernul a decis să oprească aproape complet accesul la internet al populaţiei în încercarea de a împiedica organizarea de noi proteste. Momentan însă, autorităţile nu au recunoscut în mod oficial blocarea accesului la internet.

Întrucât majoritatea protestelor din toată lumea sunt acum organizate folosind internetul, fie că vorbim despre crearea de evenimente pe reţele de socializare precum Facebook, sau crearea de grupuri pe aplicaţii criptate de chat precum WhatsApp, Signal şi Telegram, autorităţile din Iran par să fi decis că blocarea accesului la internet este o soluţie mai eficientă decât blocarea fiecărui serviciu în parte. Astfel, conectivitatea la internet în Iran a ajuns la doar 7% din capacitatea obişnuită peste noapte.

Această decizie nu blochează doar comunicarea între protestatari, ci afectează şi libera exprimare a presei, care nu mai poate relata de la faţa locului informaţii despre proteste şi modul în care autorităţile acţionează. Desigur, nu este prima dată când blocarea accesului la internet este folosit în aceste scopuri. Autorităţile din India şi Pakistan au folosit tactici similare în ultimele câteva luni, iar legea internetului suveran va permite autorităţilor din Rusia să poată face lucruri similare în cazul în care vor considera acest lucru necesar.

Activitatea de pe internet din Iran este acum blocată de peste trei zile şi nu pare să fie pe cale de a-şi reveni. Reţelele locale ale operaotrilor MCI, Rightel şi IranCell sunt complet inactive pentru transfer de date, însă capabilitatea de a suna pentru apeluri atât locale, cât şi internaţionale este încă posibilă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult