Ţara în care 500 de retweet-uri te trimit la închisoare 3 ani

Ţara în care 500 de retweet-uri te trimit la închisoare 3 ani

Folosind drept justificare presupuse abuzuri comise în mediul online, guvernul chinez a adoptat legea anti-defăimare, ce permite autorităţilor să condamne cu până la 3 ani de închisoare pe oricine postează în cadrul reţelelor de socializare mesaje care ajung virale.

Sina Weibo - cea mai folosită reţea de socializare în China

Legea anti-defăimare pusă în aplicare pe teritoriul Chinei începând de luni face parte dintr-o campanie mai largă dusă de guvern împotriva reţelelor de socializare locale, în mod special Sina Weibo – echivalentul asiatic al reţelei Twitter.

Privită din exteriorul ţării ca un atac direct împotriva libertăţii de exprimare, legea impusă de politicienii chinezi vine după ce mai mulţi oficiali de rang înalt s-au văzut obligaţi să demisioneze din funcţiile ocupate în urma scandalurilor iscate din cauza unor dezvăluiri şi mesaje defăimătoare propagate în reţelele de socializare. Poate cel mai grăitor exemplu este cel al politicianului Yang Dacai, condamnat la 14 ani de închisoare după ce utilizatori ai reţelelor de socializare au postat imagini în care acesta se afişa purtând ceasuri scumpe, primite drept mită. Pozele au condus la pornirea unei anchete pentru corupţie şi au determinat preşedintele Xi Jinping să lanseze o vastă campanie împotriva practicii luării de mită.

Pozele care au generat acuzaţiile pentru luare de mită ce l-au trimis la închisoare pe politicianul Yang Dacai

Mai exact, legea prevede că oricine este găsit responsabil ca fiind autorul unor zvonuri false, ce sunt preluate de cel puţin 500 utilizatori ai reţelei de socializare sau au strâns un minim de 5000 vizualizări, poate fi arestat şi pedepsit cu închisoare de până la 3 ani. Suplimentar, legea extinde definiţia termenului defăimare pentru a include orice tip de informaţii false care au drept consecinţă proteste, nelinişte socială, sau presiuni psihologice asupra persoanei incriminate. Potrivit Agenţiei de ştiri AFP, legea acoperă şi postările care fac obiectul tentativelor de şantaj şi ameninţări.

Dacă din perspectiva oficialilor chinezi, legea va ajuta la descurajarea campaniilor pentru defăimare sau răspândirea de informaţii false, printre utilizatorii reţelelor de socializare s-a creat deja panică, aceştia exprimându-şi îngrijorarea faţă de limitele prea restrictive impuse asupra numărului de afişări şi repostări, ce face ca aproape orice blogger sau celebritate să cadă sub incidenţa acestei legi, devenind victime sigure pentru politicieni şi alte persoane influente dornice să-i reducă la tăcere.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult