TinEye, un motor inteligent pentru căutarea de imagini

23.05.2008
TinEye, un motor inteligent pentru căutarea de imagini

Reţine acest site: TinEye. Pentru că în viitor fie va ajunge unul dintre cele mai folosite motoare de căutare a imaginilor pe Internet, fie va fi cumpărat de Google. Tehnologia care stă la baza acestui motor de căutare este diferită de cea clasică, folosită de cele mai importante motoare, precum Google sau Yahoo!. De fapt, nu este un motor de căutare standard în care scrii termenii care te interesează şi îţi sunt afişate rezultate mai mult sau mai puţin relevante. TinEye caută imagini pe baza altor imagini.

TinEye

Ce şi cum face TinEye

TinEye nu se foloseşte ca Yahoo, Google sau alte motoare de căutare. Nu cauţi imagini pe baza unor cuvinte. În schimb, TinEye îţi poate găsi imagini plecând de la o altă imagine. Să zicem că ai o imagine cu un telefon care nu ştii ce model e şi vrei să găseşti mai multe imagini cu acesta. Folosind TinEye, nu trebuie decât să faci upload la imaginea pe care o ai (dacă e stocată pe calculator tău) sau să scrii link-ul (dacă este de pe un site). Motorul de căutare îţi va returna toate rezultatele care corespund obiectului din imaginea pe baza căreia ai căutat.

În teorie, procedura folosită de TinEye este simplă. Acesta analizează pixelii, informaţia conţinută de imagine, nu tag-urile sau numele fişierului cum fac restul motoarelor de căutare. Iar ca rezultate sunt returnate imaginile care se apropie cel mai mult de informaţiile conţinute de imaginea pe baza căreia s-a realizat căutarea.

Algoritmul folosit de TinEye este suficient de inteligent pentru a nu returna rezultate care să nu corespundă căutării. Ba chiar mai mult. Poate găsi şi imagini care diferă mai mult sau mai puţin de imaginea folosită, dar conţin acelaşi subiect sau produs. De exemplu, căutarea după telefonul Sony Ericsson K750 ale cărei rezultate se pot vedea în imaginea următoare, a returnat şi alte poze cu acelaşi produs. Însă, majoritatea imaginilor găsite de TinEye, sunt asemănătoare cu cea folosită pentru căutare.

TinEye

Pentru Firefox

TinEye TinEye le pune la dispoziţie utilizatorilor de Firefox un plugin care facilitează căutarea folosind acest motor. Plugin-ul pentru Firefox care poate fi instalat de aici introduce o nouă funcţie în meniul contextual pentru imagini. Practic, cu acest plugin instalat, poţi da click dreapta pe o imagine care te interesează şi alegi din meniu Search image on TinEye.

În prezent TinEye se află în stadiu closed beta, adică nu au acces la el decât cei care au primit invitaţie. Însă aceasta nu este o mare problemă. Este suficient să-ţi laşi adresa de e-mail la ei pe site, completând un scurt formular şi în câteva zile vei primi invitaţia.

TinEye se anunţă un motor de căutare pentru imagini promiţător. Deocamdată nu este însă foarte util, din cauza bazei de date destul de restrânse. Cei care se ocupă de TinEye promit însă că indexul de căutare va creşte mult pe viitor (în prezent include 487 milioane imagini). O tehnologie ca aceasta, cu un index restrâns, cum este cazul acum, nu înseamnă prea mult. Dar gândeşte-te ce ar însemna tehnologia dezvoltată de TinEye folosită pe indexul Google.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News