Top 5 cele mai rapide browsere de Internet

De la ultimul test de viteză al browserelor Web a trecut ceva mai bine de un an. De atunci, au apărut versiuni noi, plus un nou browser cu pretenţii mari: Google Chrome. În tot acest timp, viteza pare să fi fost principala preocupare a producătorilor. Toate acestea sunt motive suficient de întemeiate pentru a realiza un nou test de viteză al browserelor Web.

Testul şi concurenţii

Am apelat şi de această dată la SubSpider JavaScript Benchmark pentru test. Cum majoritatea site-urilor fac uz de JavaScript, testarea vitezei de încărcare a acestor coduri este suficient de relevantă pentru viteza generală de randare a paginilor Web.

Concurenţii aleşi pentru acest test, în funcţie de popularitea în rândul utilizatorilor, sunt: Opera 10 alpha (primul browser care a trecut testul Acid3), Firefox 3.1 beta 3, Internet Explorer 8, Google Chrome 2.0 beta şi Safari 4 beta.

Ierarhia anului 2009

În urma testării în condiţii similare (sistem de operare, computer, grad aproximativ de ocupare a benzii), ierarhia browserelor Web în funcţie de viteză este următoarea:

  • Google Chrome 2 beta - 1591.4ms +/- 6.2% - detalii
  • Safari 4 beta - 1727.6ms +/- 4.5% - detalii
  • Firefox 3.1 beta - 2784.4ms +/- 3.7% - detalii
  • Opera 10 alpha - 5089.0ms +/- 1.0% - detalii
  • Internet Explorer 8 - 7576.0ms +/- 3.1% - detalii

Rezultatele de anul trecut (pentru comparaţie)

  • Firefox 3 Beta 3 - 17242.8ms (+/-11.8%)
  • Safari 3.0.4 - 21051.6ms (+/-9.4%)
  • Firefox 2 - 37484.2ms (+/-5.1%)
  • Internet Explorer 7 - 80872.8ms (+/-2.2%)

Consideraţii generale

Cum reiese din clasament, Google Chrome este, la ora actuală, cel mai rapid browser Web. Este urmat îndeaproape de Safari al celor de la Apple, în timp ce Firefox şi Opera se mulţumesc abia cu locurile trei şi patru. Internet Explorer 8, chiar dacă a făcut progrese imense faţă de versiunea anterioară, comparativ cu aplicaţiile concurente este în continuare pe ultimul loc.

Dincolo de ierarhia rezultată, este evident progresul pe care toate browserele Web l-au făcut la capitolul vitază în ultimul an. Toate versiunile noi sunt mult mai rapide. De exemplu, Firefox 3 care anul trecut a ocupat detaşat primul loc, acum ar fi fost la mare distanţă de ultimul loc, Internet Explorer 8.

Acest fapt este, fără îndoială, meritul concurenţei acerbe de pe piaţa browserelor. Firefox (pentru că acaparează cotă de piaţă în mod constant) şi Chrome (pentru că îl are în spate pe Google) în principal, dar şi celelalte browserele au readus la viaţă progresul generat de concurenţă. Progres ucis la un momentdat de Microsoft, pe vremea când Internet Explorer nu avea rivali.