Virus de Facebook şi Yahoo Messenger se răspândeşte păcălind utilizatorii cu mesaje politicoase

Virus de Facebook şi Yahoo Messenger se răspândeşte păcălind utilizatorii cu mesaje politicoase

Un nou troian de mesagerie instant foloseşte ingineria socială politicoasă pentru a facilita infectarea dispozitivelor, anunţă Bitdefender. Sute de PC-uri compromise au fost înregistrate doar în ultima săptămână, după ce utilizatorii s-au lăsat păcăliţi de mesaje primite pe Facebook şi Yahoo Messenger în care erau îndrumaţi să acceseze link-uri către fişiere infectate.

Specialiştii producătorului de soluţii de securitate au identificat în ultima săptămână o creştere a infecţiilor în ţări precum România, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franţa, Danemarca. În România, numărul detecţiilor înregistrate în ultima săptămână este de peste 700.

Virus de Facebook şi Yahoo Messenger se răspândeşte păcălind utilizatorii cu mesaje politicoase

Odată infiltrat, troianul Gen:Variant.Downloader.167 obţine accesul la listele de contacte şi începe să trimită mesaje în numele utilizatorului, răspândindu-se mai departe infectând calculatoarele prietenilor de pe Facebook şi Yahoo Messenger. Pe lângă formularea extrem de politicoasă pe care o foloseşte, virusul ascunde o parte din datele criptate printre versete biblice. Utilizatorul primeşte de la un prieten de pe Facebook sau Yahoo Messenger întrebarea: ’’Aş vrea să postez aceste poze pe Facebook, e OK?’’ Pentru şi mai multă credibilitate, URL-urile ce urmează întrebării aparţin unor servicii cunoscute de stocare online, precum Dropbox sau Fileswap, utilizate frecvent pentru distribuirea de fotografii şi fişiere.

Odată accesate link-urile infectate, virusul creează un fişier la întâmplare cu extensia ’’exe’’, deghizând în acelaşi timp procesul de instalare cu un fals mesaj de eroare.

Mesajul fals de eroare afişat la momentul infectării

Puteţi verifica dacă aveţi deja PC-ul infectat cu troianul Gen:Variant.Downloader.167 sau altă formă de malware folosind programul Bitdefender Antivirus Free Edition.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult