Windows Live Unified Installer, programe şi aplicaţii online

07.09.2007
Windows Live Unified Installer, programe şi aplicaţii online
Începutul sfârşitului Wizard-urilor

Windows Live Unified Installer, începutul sfârşitului Wizard-urilor

Dacă eşti începător şi nu ştii să instalezi programe decât cu clasicele Wizarduri la care nu trebuie decât să dai Next, vei fi puţin confuz când vei vedea noua modalitate de instalare a programelor pe care Microsoft încearcă să o impună. N-o să mai vezi butonul Next, pentru că Windows Live Unified Installer face instalarea într-un singur pas. Nu te mai întreabă unde vrei să instalezi sau dacă vrei să pui shortcut-uri pe desktop, face totul de capul lui.

Ideea celor de la Microsoft este cât se poate de bună. Windows Live Unified Installer afişeză o listă cu cele 6 programe (plus Sign-in Assistant, pentru logarea la serviciile Windows Live din cadrul programelor). Tu bifezi programele pe care vrei să le instalezi şi apeşi butonul Add to Installation. De aici totul decurge automat. Windows Live Unified Installer, va căuta mai întâi versiuni anterioare instalate ale programelor selectate, va descărca kitul de instalare şi va realiza automat instalarea. Tu nu vei fi nevoit să descarci separat niciun alt kit în afară de cel al lui Windows Live Unified Installer care are mai puţin de 2 MB. Însă va trebui să te înarmezi cu o pungă de chipsuri şi cu multă răbdare pentru că întregul proces va dura mult mai mult decât instalarea clasică cu care eşti obişnuit.

Windows Live Installer

Windows Live. Totul se reduce la legături

În esenţă, Windows Live Unified Installer este doar un utilitar prin intermediul căruia poţi instala mult mai uşor programele din suiteaWindows Live a celor de la Microsoft. În realitate este mult mai mult de atât. Prin Windows Live Unified Installer, Microsoft face legătura dintre programele şi serviciile sale online. Pentru că scopul Microsoft nu este popularizarea programelor în sine, ci folosirea acestora pe post de instrumente care să ducă utilizatorul către servciile online. De acolo vor veni pe viitor majoritatea banilor, din reclamele online.

Legăturile dintre programele şi serviciile din suita Windows Live sunt simple. Dacă instalezi, de exemplu, Windows Live Messenger, vei avea acces şi la Windows Live Mail (fostul Hotmail), dacă instalezi Windows Live Writer sau Windows Live Photo Gallery sunt şanse mari să foloseşti Windows Live Spaces. În acest fel, Microsoft împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură: programe pentru Windows şi servicii online. Iar asta fără a ridica suspiciuni de politici monopoliste, pentru că nimic nu va fi preinstalat în Windows, totul va fi pe bază de "sugestie".

Între online şi offline

Microsoft a lansat în cursul zilei de ieri Windows Live Unified Installer, go4it l-a testat pentru tine şi-ţi va spune ce înseamnă de fapt acest nou program al gigantului din Redmond. Windows Live Unified Installer, din punctul de vedere al utilizatorului, nu este o aplicaţie în sine, ci mai degrabă un Wizard care îl ajută să instaleze programe. Din punctul de vedere al producătorului, este rodul unei strategii de marketing prin care se încearcă legarea serviciilor online din seria Windows Live, de programele pentru PC din aceeaşi serie.

Pe scurt, Microsoft are un sistem de operare care are peste 90% din piaţă. Tot Microsoft mai deţine o suită numită Windows Live care include două tipuri de aplicaţii: programe obişnuite pentru PC şi aplicaţii/servicii online. Windows Live Unified Installer este legătura dintre cele două. Aceasta va facilita instalarea programelor de PC pe Windows, care la rândul lor vor convinge – într-un fel sau altul – utilizatorii să folosească serviciile online din seria Windows Live.

Un program care să le lege pe toate

Aceasta este adresa la care vei lua primul contact cu Windows Live Unified Installer. Un click pe imaginea pe care scrie Get Windows Live te va duce la pagina în care poţi selecta ce programe vei instala prin intermediul lui Windows Live Unified Installer.

Windows Live

Microsoft a inclus deocamdată 6 programe: Windows Live Mail (urmaşul puţin mai deştept al lui Outlook Express), Windows Live Messenger (fostul MSN Messenger), Windows Live Photo Gallery (program pentru gestionarea fotografiilor în format digital, un upgrade al lui Windows Photo Gallery din Windows Vista, disponibil acum şi pentru Windows XP), Windows Live Writer (una dintre aplicaţiile preferate ale bloggerilor), Windows Live Toolbar (toolbar pentru Internet Explorer) şi Windows Live OneCare Family Safety (add-on pentru Internet Explorer care faciliteză părinţilor supravegherea navigării pe Internet a copiilor).

Windows Live

În afară de aceste programe, Windows Live Unified Installer este prevăzut cu agasantele opţiuni de schimbare a providerului de căutare şi a homepage-ului din Internet Explorer. Nu trebuie să selectezi neapărat în această pagină programele pe care le vrei, pentru că după ce apeşi butonul Install se va descărca numai Windows Live Unified Installer, care îţi va mai da o dată şansa de a bifa programele pe care vrei să le instalezi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News