Dell XPS M1730, un notebook dus la extrem

02.10.2007
Dell XPS M1730, un notebook dus la extrem

Notebook-urile dedicate jocurilor nu mai sunt apariţii sihastre cum erau odinioară, au ajuns prezenţe destul de comune în portofoliul marilor integratori de sisteme, aşa cum este Dell. Mai toate au câte două plăci grafice, două sau patru nuclee în procesor, cam şase kilograme şi arată ca desktop-urile somaleze. Dar ce te faci când şi tu, şi concurenţa, aveţi cam aceleaşi configuraţii? Găseşti portiţe, aşa cum a făcut şi Dell cu al său super-notebook XPS M1730, în care a inclus, pentru prima dată într-un portabil, acceleratorul de fizică AGEIA PhysX. Aceasta este principala sa stea, cea de-a doua ar fi reprezentată de opţiunile de overclocking, un aspect foarte rar întâlnit la portabile. Dacă socotim ca atu şi Logitech GamePanel LCD, un ecran informativ, avem deja trei stele cu care XPS M1730 se mândreşte.

Dell XPS M1730

Accelerare de fizică?

Într-adevăr sună destul de ciudat şi am să vă explic în câteva rânduri cu ce se mănâncă. În jocuri, fizica reprezintă cum interacţionează obiectele unele cu celelalte. De exemplu: ce se întâmplă cu două pietre care se lovesc, unde ajung, cu ce alte obiecte interacţionează ş.a.m.d. Aceste calcule sunt costisitoare pentru procesorul sistemului, iar dacă s-ar folosi prea multe obiecte interacţionabile, calculatorul ar fi sufocat. Din acest motiv a apărut acceleratorul de fizică al firmei AGEIA, pentru a putea garnisi jocurile cu cât mai multe obiecte mobile care dau savoare. Închipuiţi-vă că trageţi cu o rachetă într-o stâncă, iar aceasta se dezintegreză până la ultima bucăţică.

Închid paranteza şi revin la XPS M1730-ul lui Dell, care este primul portabil dotat cu tehnologia PhysX. Se pare că au cu ce se lăuda, sau nu? Marea problemă o reprezintă jocurile, care necesită programare specială pentru a recunoaşte şi folosi capacităţile lui PhysX, iar numărul acestora este foarte redus. Din această cauză sistemul este livrat cu jocul Tom Clancy’s Ghost Recon: Advanced Warfighter 2, primul ce suportă accelerarea fizică PhysX.

Mare, dar cu un scop

Mai sus am menţionat de Logitech GamePanel LCD, care este de fapt un ecran LCD de mici dimensiuni, amplasat deasupra tastelor, pe care sunt afişate diferite informaţii legate de sistem sau din joc, cum ar fi muniţia sau nivelul sănătăţii.

Dell a apelat la platforma Intel Core 2, cu procesoare Duo sau Extreme. Trei astfel de modele sunt disponibile: de 2.2, 2.4 sau 2.8 GHz, ce pot fi urcate chiar la peste 3.2 GHz folosind opţiunile de overclocking. În ceea ce priveşte memoria, există două configuraţii posibile: cu 2 sau 4 GB. Plăcile grafice nu se prea ridică la înălţimea procesorului, cu toate că sunt două GeForce Go 8700 GS cu 256 MB fiecare. Imaginea redată de acestea este afişată pe un ecran de 17” capabil de rezoluţia maximă 1920×1200 pixeli. Avem aşadar un notebook HD? Da, în cazul în care se optează pentru unitatea optică Blu-Ray în schimbul celei inscriptoare DVD.

Printre altele, înăuntrul şi pe lateralele carcasei lui XPS M1730 mai regăsim: WiFi, posibilitate de conectare la o reţea de telefonie pentru comunicaţie de date de mare viteză, bluetooth, cititor de carduri de memorie, cameră web de 2 MP, porturi DVI şi HDMI.

Priceless

Preţul de pornire pentru XPS M1730 este de 2.999$, pentru care primeşti, să zicem echivalentul unui Porsche 911. Dacă vrei „Bugatti Veyron” va trebui să scoţi din buzunare puţin peste 7.000 de „marafeţi”. Cam aşa stau lucrurile. Dacă vrei mai mult decât cei 200 GB standard ai lui XPS M1730, adică fie 500 GB formaţi din două harddisk-uri, fie 128 GB formaţi din doua SSD-uri, va fi necesar un efort financiar considerabil. Pentru miile de dolari cheltuite vei primi şi un tuner TV, cel mai rapid procesor mobil de la Intel (X7900), 4 GB de RAM, unitate Blu-ray şi multe altele: cam maximum din ce poate fi înghesuit într-un notebook.

Cu 4.81 kg, incluzând şi acumulatorul de 85 Wh, lui XPS M1730 îi putem spune „slăbuţul”, dacă îl raportăm la alte notebook-uri de gaming. Dimensiunile sunt dictate de diagonala ecranului de 17”, dar şi de prezenţa tastelor numerice: 406x303x51 mm. Punem la socoteală şi Windows Vista şi avem un sistem serios de jocuri. Dacă e portabil sau nu, ţine de perspectiva fiecăruia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News